Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Ľ. Blaha: Futbalovou terminológiou sme nad Britániou vyhrali 3:0

Ľuboš Blaha na archívnej snímke. Foto: TASR/Martin Baumann

Ľuboš Blaha chce, aby sme mali s Britániou naďalej priateľské vzťahy a čo najvýhodnejšiu dohodu o voľnom obchode.

Bratislava 17. decembra (TASR) - Pozícia britskej premiérky Theresy Mayovej je veľmi oslabená a v tejto situácii sa dalo očakávať, že nevyhrá spor s Európskou úniou (EÚ) pri vyjednávaniach o podmienkach odchodu Británie z EÚ. Je o tom presvedčený predseda parlamentného výboru pre európske záležitosti Ľuboš Blaha (Smer-SD).

"Summit podľa môjho názoru dokázal, že z hľadiska futbalovej terminológie sme zápas s Anglickom vyhrali 3:0. Vyhrali sme z hľadiska práv našich občanov, pri írskej otázke musela Británia takisto ustúpiť a z hľadiska finančných záväzkov bude Británia platiť do rozpočtov EÚ všetky peniaze, ku ktorým sa zaviazala," zdôraznil v dnešnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 s tým, že Slovensko vďaka tomu v rámci eurofondov nepríde ani o cent.

Zároveň však chce, aby sme mali s Britániou naďalej priateľské vzťahy a čo najvýhodnejšiu dohodu o voľnom obchode. "Hovorí sa o kanadskom modeli, myslím si, že to je dobré východisko na diskusiu. Ale musíme si obhajovať naše národné záujmy. To je základná abeceda slovenskej zahraničnej politiky," konštatoval Blaha.

Europoslanec Pál Csáky (SMK, EĽS) si myslí, že o brexite ešte nie je definitívne rozhodnuté a môže sa to ešte zvrátiť. Zároveň však priznal, že takýto názor má len málo jeho kolegov z Európskeho parlamentu (EP). "Ešte sa ani len nezačali rokovania a mali sme viac ako 600 petícií od občanov Veľkej Británie, alebo občanov, ktorí pracujú a žijú v Británii," pripomenul.

Mayová podľa neho nerobí dobrú politiku, ale na druhej strane je v ťažkej situácii, keďže pôvodne bola proti brexitu a teraz musí svoju krajinu viesť k odchodu z EÚ. Pritom aj občania Británie podľa Csákyho začínajú vnímať, že ide o "dosť veľký nezmysel".

Súhlasí s názorom, že Británia je vo vyjednávaniach s EÚ slabším hráčom. "Veľká Británia mala možno nejakú víziu, že bude diktovať alebo hrať silného partnera. Nebude, diktovať bude 27 členských krajín EÚ," podčiarkol europoslanec, ktorý vidí ešte možnosť, ako by sa dalo brexitu vyhnúť. "Keď bude na stole dokument zjavne nevýhodný pre Britániu, britský premiér môže povedať, že to nepodpíše a dá to možno na ďalšie referendum," priblížil.

Podľa Blahu však v súčasnosti netreba špekulovať a musíme počítať s tým, že Británia je na odchode z EÚ. "Jediné, čo to môže zvrátiť, je druhé referendum, s tým súhlasím. Ale ja osobne neverím v druhé referendum," dodal.