Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Slovensko

Krištáľové krídlo za rok 2023 zverejnilo nominácie

Na snímke soška určená pre laureátov Krištáľového krídla. Foto: TASR – Martin Baumann

Medzi nomináciami nájdeme plno zvučných mien ako Zuzana Smatanová, Martin Valihora, skupina Hex, Adam Pavlovčin či Jana Oľhová.

Bratislava 20. decembra (TASR) - Tridsať nominácií v desiatich kategóriách a jedna Mimoriadna cena. Tak vyzerá zoznam nominovaných osobností 27. ročníka udeľovania cien Krištáľové krídlo. Mená všetkých laureátov spozná verejnosť v priebehu galavečera 16. marca 2024. TASR o tom informovala riaditeľka Krištáľového krídla Katarína Srkala.

Krištáľové krídlo každoročne oceňuje významné osobnosti Slovenska v oblasti vedy, kultúry, filantropie či športu. Jednotlivé poroty desiatich kategórií zasadali na prelome novembra a decembra. V odborných diskusiách sa ocitlo vyše 300 návrhov na nominácie, ktoré počas jesene zasielala verejnosť aj porotcovia.

"Porotcovia všetkých kategórií majú za sebou náročné rozhodovanie. Po hodinách odborných diskusií poznáme mená inšpiratívnych osobností a ich mimoriadnych počinov, ktoré si zaslúžia pozornosť a ocenenie. Ďakujem všetkým, ktorí zaslali návrhy, lebo tento rok ich kvalita porote veľmi pomohla pri výbere. Čo ma veľmi teší, je fakt, že tento ročník nám priniesol historicky najvyšší počet žien medzi nominovanými osobnosťami," informuje Srkala.

Medzi nomináciami nájdeme plno zvučných mien ako Zuzana Smatanová, Martin Valihora, skupina Hex, Adam Pavlovčin či Jana Oľhová, ale aj osobnosti v menej populárnych kategóriách, na ktoré sa práve Krištáľové krídlo snaží poukázať a verejnosť by ich mala spoznať. Zaujímavosťou je, že viaceré osobnosti sú na Krištáľové krídlo nominované už po druhý či tretíkrát. Prestížnu cenu môže osobnosť však získať len raz za život.

"Už samotná nominácia je vzdaním úcty týmto úspešným ľuďom, ako aj ich počinom. Som rada, že to tak berú aj oni sami," objasnila Srkala.

V kategórii Hospodárstvo tento rok dominovalo odvetvie priemyslu, cestovného ruchu a maklérstva. V kategórii Výtvarné umenie to bolo sochárstvo, maľba, kresba, ale aj sklárstvo. Porota kategórie Hudba do finálnej trojice posunula osobnosti reprezentujúce tvorbu klasickej hudby a džezu. V kategórii Publicistika a literatúra sa tento rok porotcovia sústredili na knižné diela a vydavateľskú činnosť, v kategórii Filantropia rezonovali témy ochrany práv pacientov a pomoci ťažko postihnutým deťom. Mimoriadnu cenu dostane speváčka Marika Gombitová.