Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Konanie o pezinskej skládke na Európskom súdnom dvore sa predlžuje

Foto: TASR/Tomáš Halász

Rozhodnutie Súdneho dvora EÚ v Luxemburgu bude záväzné aj pre ostatné členské krajiny EÚ.

Bratislava 23. marca (TASR) - Konanie o pezinskej skládke odpadov na Európskom súdnom dvore sa predlžuje. V januári sa ku kauze pred Veľkou komorou Súdneho dvora Európskej únie v Luxemburgu vyjadrili právny zástupcovia dotknutých strán.

Ďalším krokom je podanie stanoviska generálneho advokáta, ktorým je v tomto prípade Juliane Kokott, Súdnemu dvoru EÚ. To sa malo stať pôvodne 20. marca. Ako však pre TASR potvrdila právnička zastupujúca práva Pezinčanov Zuzana Čaputová, termín sa presunul na 19. apríla.

Súdny dvor rozhoduje podľa závažnosti veci v trojčlenných, päťčlenných senátoch, alebo rozhoduje 13-členná Veľká komora ako v prípade pezinskej skládky. Jeho rozhodnutie bude záväzné aj pre ostatné členské krajiny EÚ. Jeho názor sa pritom nemusí stotožniť s názorom generálnej advokátky, ten je iba jedným z podkladov.

Zuzana Čaputová
Foto: TASR/Martin Baumann
Podľa Čaputovej sú podkladom aj vyjadrenia dotknutých strán či štátov EÚ, ktoré sa chceli vyjadriť. Stranami sporu sú Pezinčania a mesto Pezinok ako žalobcovia a žalovanou stranou je Slovenská inšpekcia životného prostredia. Vedľajším účastníkom konania je spoločnosť Ekologická skládka.

Súdny dvor EÚ o veci rozhoduje po tom, ako sa v auguste 2010 vec z Ústavného súdu SR vrátila Najvyššiemu súdu (NS) SR na ďalšie konanie. NS vtedy rozhodol o prerušení konania a zároveň odložil vykonateľnosť povolenia na skládku. Súčasne predložil európskemu súdnemu dvoru päť predbežných otázok, ktoré sa týkajú výkladu a aplikácie európskeho práva v kauze pezinská skládka.

Podľa Najvyššieho súdu SR totiž Ústavný súd SR vo svojom náleze neprihliadol na európske právo v oblasti ochrany životného prostredia, pričom NS SR je nálezom Ústavného súdu viazaný. Rozhodnutie Súdneho dvora Európskej únie bude však záväzné pre Najvyšší súd SR aj Ústavný súd SR.

Pezinská skládka, ktorá čaká na rozhodnutia súdov, je od augusta 2010 uzatvorená a nezaváža sa. Skládka vzbudila veľký odpor u miestnych obyvateľov. Tí sa preto okrem iného obrátili aj na Európsky parlament s petíciou, v ktorej upozorňujú na porušenie ich práv vyplývajúcich z Aarhuského dohovoru. Proti skládke aktivisti usporiadali tiež niekoľko protestov v Pezinku, pred Úradom vlády SR či ministerstvom životného prostredia.