Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Koaličná rada dnes pre zdravotné problémy premiéra R. Fica nebude

Na archívnej snímke predseda vlády SR Robert Fico. Foto: TASR - Martin Baumann

Vládne strany mali dnes pokračovať v rokovaniach o riešení koaličnej krízy.

Bratislava 11. augusta (TASR) - Koaličná rada sa dnes neuskutoční. Dôvodom sú zdravotné problémy premiéra Roberta Fica (Smer-SD), ktoré pre TASR potvrdila jeho hovorkyňa Beatrice Szabóová.

"Predseda vlády SR Robert Fico sa dnes, v piatok 11. augusta, v priestoroch NR SR zo zdravotných dôvodov nezúčastní na rokovaní koaličnej rady," uviedla.

Zrušenie rokovania potvrdil pre médiá predseda Mosta-Híd Béla Bugár a uviedol, že ho správa zastihla na ceste do parlamentu. "Koaličná rada nebude pre zdravotné problémy premiéra," uviedol s tým, že náhradný termín zatiaľ nie je.


Prvý podpredseda SNS Jaroslav Paška želá premiérovi skoré uzdravenie. "Aby bol v takej kondícii, aby mohol pokračovať," povedal v reakcii na informáciu o zdravotnom stave premiéra a zrušení rokovania koaličnej rady.

Poznamenal, že na rokovanie o dodatku k súčasnej koaličnej zmluve je ešte čas do 1. septembra. "Počkáme," podotkol. Dovtedy platí podľa Pašku súčasný stav. Dodatok má podľa neho určiť nové formy fungovania koalície. Paška opätovne potvrdil požiadavky SNS. "Našu pozíciu a to, čo sme chceli riešiť na koaličnej rade, sme zverejnili," doplnil.

Poslanec NRSR Dušan Jarjabek (Smer-SD) nevie, čo sa premiérovi stalo. "Ráno som si prečítal, že nejaké zdravotné problémy zasiahli v tom najnevhodnejšom čase," povedal médiám. V súvislosti s koaličnou krízou si myslí, "že búrka v pohári vody pominie a o mesiac na to budeme len spomínať, že aj toto všetko sa dalo do poriadku". Podľa neho boli oveľa dôležitejšie veci, na ktorých sa koalícia dohodla. "Koalícia má svoju zodpovednosť, ktorú prejavila niekoľkokrát," poznamenal s tým, že aj toto všetko sa podľa neho vyrieši.



Jarjabek nepovedal, či Smer-SD ustúpi nejakým požiadavkám SNS. "V prvom rade musia byť známe, zatiaľ som si prečítal len to, čo bolo medializované. A to sú požiadavky sociálneho rázu. Myslím si, že tam sa bude o týchto veciach diskutovať," povedal. Prvoradá je však podľa neho dohoda koaličných lídrov.



Koaliční partneri si mali dnes na rokovaní v Národnej rade SR vypočuť od predsedu SNS Andreja Danka požiadavky národniarov v súvislosti s riešením koaličnej krízy. SNS chce zmeniť koaličnú zmluvu a dostať do nej viaceré svoje priority, ako 13. plat, zavedenie štátnych aeroliniek, podporu kúpeľníctva, ale aj to, aby sa ministri nevyjadrovali k práci kolegov.

Koaličná kríza vypukla v pondelok (7.8.), keď predseda SNS Andrej Danko oznámil partnerom listom cez médiá vypovedanie koaličnej zmluvy. Na následnom rokovaní koaličnej rady sa predsedovia Smeru-SD, SNS a Mosta-Híd zhodli, že neexistuje alternatíva k súčasnej vláde. Šéf Mosta-Híd Béla Bugár za trojlístok informoval, že partneri sú odhodlaní pokračovať ďalej. Podľa neho nie je problém v koalícii taký vážny. Lídri sa mali zísť dnes v NR SR na rokovaní koaličnej rady.

SNS zároveň čelí kauze rozdeľovania eurofondov na ministerstve školstva. Národniari pripustili, že aj za spustením kauzy vidia kroky z Úradu vlády. Zároveň upodozrievajú Smer-SD zo spolupráce s OĽaNO na diskreditácii SNS. Opozičné hnutie má podľa SNS disponovať tajnými materiálmi z Úradu vlády SR. V týchto krokoch vidí poslanca NRSR a premiérovho poradcu Erika Tomáša. Ten obvinenia odmieta a považuje ich za absurdné. SNS by sa podľa neho útokmi založenými na dojmoch nemala zbavovať zodpovednosti za rezort školstva. Bugár vyzval koaličných partnerov na zodpovednosť.