Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Knihy čítajú viac ženy, vyhrávajú aj pri elektronických

Priaznivcov e-bookov a slovenskej literatúry najviac zaujímajú diela Jozefa Banáša, Andrey Coddington, Jozefa Kariku.

Bratislava 3. marca (TASR) - Napriek výhodám elektronickej knihy, ktorú dnes možno získať rýchlejšie, pohodlnejšie a o niečo lacnejšie, vydavatelia musia stále bojovať so zvykom a tradíciami jej papierovej predchodkyne. Užívateľov e-kníh na Slovensku však predsa za posledné mesiace pribúda a majú aj svojich obľúbených autorov a žánre.

"Veľmi dobre idú svetové hity - Jo Nesbo, Stieg Larsson, Agatha Christie, motivačná literatúra, osobnostný rozvoj a tiež, a to nás veľmi teší, slovenskí autori," povedal pre TASR Milan Buno, online marketingový manažér vydavateľstva Ikar. Podľa neho priaznivcov e-bookov a slovenskej literatúry najviac zaujímajú diela Jozefa Banáša, Andrey Coddington, Jozefa Kariku. Medzi veľmi vyhľadávané e-tituly patria aj knihy z edície Príbehy z kabelky a prvá elektronická kniha Táne Vasilkovej-Keleovej Tá druhá, zatiaľ posledné dielo spisovateľky, ktorá nikdy netajila, že má isté predsudky voči e-knihám. "Nechce, aby boli jej knihy v elektronickej podobe, ale toto bola špeciálna akcia, kde sme sa dohodli. Predaje boli neuveriteľné, čiže je tam hlad aj po románoch pre ženy," konštatoval Buno.

Ako ďalej uviedol, za január a časť februára predal Ikar prostredníctvom svojho e-shopu www.ibux.sk takmer 4000 e-kníh. "Najviac leteli spomínaní autori ako Nesbo, Larsson, Stephen King, séria Hry o život, kriminálky od Cornwellovej, Keplera. Z beletrie sa asi najväčšiemu záujmu tešia detektívky a romance - knihy pre ženy." To, že literatúra pre ženy si našla svojich fanúšikov aj medzi užívateľmi e-kníh, potvrdzuje štatistika, ktorá síce nevie napovedať, aký je typický zákazník, ktorý si kupuje e-knihy, ale podľa Buna databáza e-shopu jasne ukazuje, že medzi zákazníkmi prevažujú ženy. "Sledujeme, kto sa prihlási, čo si sťahuje, sú to skôr ženy, ktoré čítajú viac, určite je to aj pri papierových knihách. Možno muži viac sťahujú načierno a ženy kupujú a sú poctivejšie," zhodnotil s úsmevom.

Podľa Buna chce Ikar naďalej reagovať na hlad po e-knihách, rozširovať a dopĺňať ich ponuku. Zároveň mieni rozšíriť aj ponuku e-časopisov a pokračovať v aplikáciách. Momentálne sú k dispozícii tri: Pivopédia - digitálna verzia knižného vydania prvej veľkej česko-slovenskej pivnej encyklopédie, hravá elektronická podoba knihy Tamary Heribanovej Misia Eva, prísne tajné a digiromán Apokalypsa. "Bol to obrovský projekt, robili sme na ňom takmer rok. Teraz si potrebujeme vydýchnuť, sledovať, či to vôbec ľudia chcú, ale zatiaľ vidíme veľmi pozitívne ohlasy," konštatoval online marketingový manažér Ikaru na margo Apokalypsy. "Najbližšie na www.ibux.sk plánujeme audioknihy, ktoré sú u nás v dosť malom počte, sú rozhádzané. Ideme vo veľkom rozbiehať novú sekciu audiokníh, v ktorej nájdu záujemcovia aj české, aj slovenské tituly. Bude to veľká vec, ktorá nás čaká v najbližších mesiacoch," dodal.