Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Kiska začne zbierať podpisy pod svoju kandidatúru po Veľkej noci

Andrej Kiska Foto: TASR/Michal Svítok

O Prezidentský palác chce zabojovať aj prvý šéf KDH Ján Čarnogurský, o kandidatúre uvažuje i europoslanec SDKÚ-DS Peter Šťastný.

Bratislava 4. marca (TASR) - Podnikateľ a zakladateľ charitatívnej organizácie Dobrý anjel Andrej Kiska, ktorý ohlásil záujem kandidovať za prezidenta SR, ešte podpisy nezbiera. O Prezidentský palác sa mieni uchádzať ako občiansky kandidát. Na to potrebuje 15.000 podpisov. S ich zbieraním plánuje začať po Veľkej noci, keď chce predstaviť aj svoj volebný tím a podporovateľov.

Kiska sa nechce uchádzať o podporu politických strán, má záujem o hlasy jednotlivých občanov, vrátane expremiérky Ivety Radičovej. Tá sa tiež spomínala ako možný prezidentský kandidát, túto možnosť však odmietla. Podnikateľ tiež na tohtotýždňovej tlačovej konferencii v Bratislave uviedol, že nikdy nebol členom žiadnej politickej strany a ani sa do žiadnej nechystá vstúpiť. Nemieni ani zakladať vlastnú, a to ani v prípade, že neuspeje v prezidentských voľbách.

Voľby prezidenta SR by sa mali konať na jar 2014. O Prezidentský palác chce zabojovať aj prvý šéf KDH Ján Čarnogurský, o kandidatúre uvažuje i europoslanec SDKÚ-DS Peter Šťastný. Spomínal sa aj minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák, ktorý túto možnosť odmietol. Hovorí sa aj o šéfovi poslaneckého klubu KDH Pavlovi Hrušovskom, ktorý sa zatiaľ definitívne nevyjadril. V prípade Smeru-SD sa najčastejšie spomínal premiér Fico (Smer-SD), v kuloároch sa objavuje aj meno predsedu parlamentu Pavla Pašku (Smer-SD).

Premiér Fico v súvislosti s prezidentskými voľbami vyhlásil, že v Smere-SD tému kandidát nepovažujú v súčasnosti za podstatnú. Sociálni demokrati sa podľa jeho slov zaoberajú problémami, ako sú nezamestnanosť či hospodársky rast. Tvrdí, že o prezidentskom kandidátovi začne Smer-SD hovoriť na konci tohto roka.