Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Kiska: Cieľ je vytvoriť zásobovanie plynu tak, aby nás nevydierali

Na archívnej snímke prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska. Foto: TASR - Martin Baumann

Summit Trojmoria bol podľa slov najvyššieho slovenského predstaviteľa najmä o tom, ako ešte viac poprepájať Európu.

Bukurešť 18. septembra (TASR) – Prepájanie Európy cestami, železnicami, ale aj plynovodmi s cieľom ešte viac zjednotiť celú Európu - aj o tom bol summit Iniciatívy troch morí (3SI), ktorý sa konal v utorok v Bukurešti. Zúčastnil sa na ňom i slovenský prezident Andrej Kiska, ktorý po rokovaní uviedol, že víziou je vytvoriť takú diverzifikáciu zemného plynu, aby Slovensko nebolo závislé od Ruska.

Summit Trojmoria bol podľa slov najvyššieho slovenského predstaviteľa najmä o tom, ako ešte viac poprepájať Európu.

"Keď hovoríme o spájaní Európy, keď hovoríme o spájaní severu s juhom, máme ešte veľmi veľa čo doháňať. A to nehovoríme len o cestách, hovoríme o spájaní železnicami, hovoríme o spájaní plynovodov," dodal Kiska s tým, že ide o projekt ekonomický, nie politický.

Na summite Kiska v tejto súvislosti opäť skritizoval výstavbu plynovodu Nord Stream 2, ktorý podľa neho vytvára ešte väčšiu závislosť od ruského plynu. Víziou je vytvoriť takú diverzifikáciu, aby Slovensko nebolo závislé od Ruska, podotkol prezident.

"Naším cieľom je vytvoriť zásobovanie plynu tak, aby sme nemohli byť vydierateľní. Vieme, že keď dochádza k strategickým záujmom Ruska, tak Rusko nedrží svoje dohody, a nechať sa vydierať energiou je to najhoršie, čo by sa nám mohlo stať," zdôraznil.

Zároveň informoval, že v utorok sa začala výstavba plynového konektora s Poľskom, čo môže tiež pomôcť k diverzifikácii zdrojov plynu.

Diskutovalo sa aj o dodávkach zemného plynu LNG. "Je dôležité, že máme tento plyn; som veľmi rád, že Spojené štáty tento skvapalnený zemný plyn začínajú dovážať do Európy," skonštatoval Kiska.

Slovenský prezident absolvoval aj bilaterálne stretnutie s nemeckým ministrom zahraničných vecí Heikom Maasom, s ktorým diskutoval o vzájomnej spolupráci. "Nemecko je absolútne strategický partner pre Slovensko," poznamenal, pričom súčasný dobrý stav nemeckej ekonomiky je podľa neho pozitívnym signálom aj pre SR.

Iniciatíva Trojmoria združuje 12 krajín Európskej únie – Poľsko, Chorvátsko, Maďarsko, Česko, Slovensko, Rumunsko, Bulharsko, Slovinsko, Lotyšsko, Litvu, Estónsko a Rakúsko. Jej cieľom je posilnenie spolupráce pri rozvoji infraštruktúrnych prepojení regiónu v energetike, doprave a digitálnej oblasti.

Na summite sa ako čestný hosť zúčastnil aj predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker a tiež americký minister energetiky Rick Perry. Na rokovaniach boli prítomní aj zástupcovia Európskej banky pre obnovu a rozvoj a Svetovej banky.

Osobitná spravodajkyňa TASR Alžbeta Halmová