Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

KDH vyzýva Fica a Kaliňáka na odstúpenie zo straníckych postov v Smere

Na archívnej snímke Alojz Hlina. Foto: TASR Michal Svítok

KDH chce na svoju výzvu využiť aj decembrový kongres európskych socialistov v Lisabone. V prípade potreby chcú kresťanskí demokrati diskutovať aj medzi europoslancami.

Bratislava 5. októbra (TASR) – Ak Robert Fico a Robert Kaliňák neodstúpia zo svojich straníckych postov, teda z postu predsedu a podpredsedu koaličného Smeru-SD, je mimoparlamentné KDH pripravené vyzvať Stranu európskych socialistov (PES), aby Smer vylúčili zo svojej frakcie.

"Ak zotrvajú v týchto straníckych pozíciách, deklarujem, že budeme veľmi intenzívne vyzývať frakciu európskych socialistov k tomu, aby ich vylúčila," uviedol na piatkovej tlačovej konferencii predseda KDH Alojz Hlina.

Hnutie sa tým pripája k štvrtkovým (4.10.) vyjadreniam šéfa politickej skupiny Európskej ľudovej strany (EPP/EĽS) v Európskom parlamente Manfreda Webera.

KDH chce na svoju výzvu využiť aj decembrový kongres európskych socialistov v Lisabone. V prípade potreby chcú kresťanskí demokrati diskutovať aj medzi europoslancami.

Hlina priznal, že momentálne nemá informácie o tom, že by európski socialisti o vylúčení Smeru uvažovali. Podotýka však, že strana to mala "nahnuté" už viackrát. Verí, že európski socialisti celú situáciu vyhodnocujú, a "že je to len pracovnou zaneprázdnenosťou, že doteraz nereagovali."

Podľa koaličného Smeru-SD sa tak predseda KDH zaradil bok po boku k zvyšku opozície, ktorá už viac ako pol roka hyenisticky zneužíva smrť dvoch mladých ľudí, novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky, na svoje úzko stranícke ciele. Za smutné zároveň považuje, že v snahe o mediálnu pozornosť sa Alojz Hlina nehanbí očierňovať Slovensko v zahraničí. "Strana Smer-SD nepristúpi na túto ich hru a nebude reagovať na nezmyselné obvinenia, ktoré už vyvrátilo aj úspešné vyšetrovanie ohavnej vraždy," uviedol hovorca Smeru-SD Ján Mažgút.