Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

KDH opäť uvažuje, že by do prezidentských volieb postavilo M. Čaučíka

Na archívnej snímke Marián Čaučík. Foto: TASR/Pavel Neubauer

KDH nedávno oznámilo, že prezidentského kandidáta nepostaví, názor mení po tom, čo predsedníčka klubu OĽaNO Veronika Remišová oznámila, že kandidovať nebude.

Bratislava 17. januára (TASR) - V KDH opäť uvažujú o tom, či by do marcových prezidentských volieb nepostavili Mariána Čaučíka, o ktorom uvažovali od začiatku. Chcú hovoriť s OĽaNO. TASR to potvrdili zdroje z prostredia KDH. Predseda KDH Alojz Hlina to zatiaľ nekomentuje.

KDH nedávno oznámilo, že prezidentského kandidáta nepostaví, názor mení po tom, čo predsedníčka klubu OĽaNO Veronika Remišová oznámila, že kandidovať nebude. "V KDH plánujú zistiť, či ich pôvodný prezidentský kandidát Marián Čaučík, vzhľadom na tieto nové okolnosti by mal potenciál získať 15 podpisov poslancov v parlamente," uviedol zdroj, ktorý si neželá byť menovaný.

Získať 15.000 podpisov od občanov podľa neho už je riziko, keďže je málo času. Kandidáti totiž musia podpisy odovzdať do 31. januára. Zvažujú podporu hlavne poslancov OĽaNO, chcú sa pokúsiť o to, aby bol Čaučík ich spoločným konzervatívnym kandidátom.

Ako sa v prezidentských voľbách zachová OĽaNO, stále nie je jasné. Remišová uviedla, že sa naďalej budú snažiť o to, aby sa kandidáti medzi sebou dohodli a konali v záujme Slovenska. OĽaNO má podľa jej slov pripravený aj plán B, pokiaľ k dohode medzi Robertom Mistríkom, Františkom Mikloškom a Zuzanou Čaputovou nedôjde.

Čaučík by sa podľa ďalšieho člena KDH údajne mohol dohodnúť s Františkom Mikloškom, aby ho Mikloško podporil. "Asi aj preto, že KDH by vedelo ponúknuť Vladimírovi Palkovi kandidatúru na ich kandidátke do europarlamentu," vysvetlil. František Mikloško povedal, že nateraz neuvažuje o odstúpení z boja o palác v prospech silnejšieho kandidáta. Chce sa dostať do druhého kola volieb, nad zlým výsledkom neuvažuje.

Predseda KDH Hlina na otázky TASR odpovedal, že tieto skutočnosti nateraz nechce komentovať.

Prezidentské voľby budú v sobotu 16. marca, prípadné druhé kolo 30. marca. Návrhy kandidátov bude možné doručovať do 31. januára 2019 do polnoci.