Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

KDH bráni podľa Vašečku kandidovať Záborskej do Európskeho parlamentu

Richard Vašečka, archívna snímka. Foto: TASR

Rada KDH totiž rozhodla, že ak bol kandidát hnutia zvolený do funkcie trikrát po sebe, na ďalšie volebné obdobie si berie prestávku.

Bratislava 21. októbra (TASR) - Europoslankyňa Anna Záborská by mala opätovne kandidovať vo voľbách do Európskeho parlamentu, hoci KDH jej v tom bráni. Myslí si to poslanec Národnej rady SR Richard Vašečka (nezaradený). Rada KDH totiž rozhodla, že ak bol kandidát hnutia zvolený do funkcie trikrát po sebe, na ďalšie volebné obdobie si berie prestávku, potvrdil hovorca KDH Stano Župa.

KDH obhajuje zásadu "trikrát a prestávka" odovzdávaním skúseností mladším kolegom. "Táto zásada nebola tvorená proti niekomu konkrétnemu. Zmyslom prijatia tohto pravidla bolo motivovať našich členov k práci v rámci hnutia a tiež preukázať verejnosti, že v KDH funguje generačná obmena," uviedol Župa s tým, že v KDH vyrástla nová generácia "silných pro-liferov", akými sú napríklad Eva Grey, Renáta Ocilková, Martin Dilong, Marek Michalčík, Miriam Lexmann, Maroš Čaučík a ďalší.

Argument generačnej obmeny považuje Vašečka za nezmyselný. "Veď práve kredit Anny Záborskej môže potiahnuť dopredu novú generáciu. V týchto voľbách s extrémne nízkou účasťou voliči neprídu kvôli novým neznámym tváram alebo kvôli politikom, ktorí jasne nereprezentujú kresťanské hodnoty," vyhlásil. Dodáva, že Záborská má medzi ľuďmi vysokú dôveru práve vďaka svojej odbornej kompetentnosti, nekompromisnému obhajovaniu kresťanských hodnôt a pevnému charakteru. Tvrdí, že takýto postoj poškodzuje KDH aj kresťanskú politiku.

Na Rade KDH, ktorá sa uskutočnila minulý víkend, bola navrhnutá výnimka, aby sa prijatá zásada netýkala Záborskej. Ako informuje Župa, tento návrh nebol prijatý. Deklaroval však záujem o ďalšiu vzájomnú spoluprácu.

Samotné rozhodnutie o konečnej podobe kandidátky do eurovolieb je v kompetencii Rady KDH, ktorá bude o nej rozhodovať. Europoslanec za KDH Miroslav Mikolášik avizoval, že do ďalších volieb už nebude kandidovať. Okrem Záborskej a Mikolášika dnes za KDH v europarlamente pôsobí Ivan Štefanec, ktorý pôvodne kandidoval za stranu SDKÚ-DS.

Podľa Vašečku aj situácia týkajúca sa kandidátov do eurovolieb dokazuje, že vývoj v KDH sa pod vedením Alojza Hlinu neuberá dobrým smerom. "Preto platí, čo som avizoval už pri svojom vstupe do hnutia. Pokiaľ ho bude viesť súčasný predseda, nebudem v parlamentných voľbách za KDH kandidovať. V tomto rozhodnutí som sa po polročnej skúsenosti s vedením KDH len utvrdil," dodáva poslanec.

"KDH neplánuje konanie Richarda Vašečku v tejto chvíli komentovať a plne sa sústredí na komunálne voľby," uzavrel Župa.