Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Každú tretiu novembrovú nedeľu si pripomíname obete dopravných nehôd

Na archívnej snímke sviečky a kvety. Foto: TASR - Pavol Zachar

Policajný zbor vyzýva vodičov, aby jazdili opatrne, ohľaduplne a zodpovedne voči okoliu.

Bratislava 19. novembra (TASR) - Každý rok si tretiu novembrovú nedeľu pripomíname obete dopravných nehôd. Za tento rok eviduje polícia doposiaľ 221 obetí. Vlani na cestách zahynulo 244 osôb, ďalších 822 bolo pri dopravnej nehode ťažko zranených. TASR o tom informovala Zuzana Hrabovská z Prezídia Policajného zboru (PZ).

"Častou príčinou vzniku dopravných nehôd je porušovanie dopravných predpisov a pravidiel a neohľaduplnosť vodičov voči iným účastníkom cestnej premávky," podotýka Hrabovská.

Policajný zbor vyzýva vodičov, aby jazdili opatrne, ohľaduplne a zodpovedne voči okoliu. Pripomína, že na možné následky zapríčinené dopravnou nehodou sa nedá pripraviť. Vyzýva na neopakovanie tragédií, ktoré dokážu v zlomku sekundy zmeniť ľudský život. Príkladom je nielen vlaňajšia rozsiahla tragická dopravná nehoda na Staromestskej ulici v Bratislave, ale aj mnohé ďalšie.

Príslušníci Policajného zboru bývajú na mieste dopravných nehôd medzi prvými. "Napriek ich vysokej profesionalite takéto udalosti zanechávajú aj u mužov zákona silnú ľudskú emóciu," poznamenáva Hrabovská.

V prípade potreby poskytuje Policajný zbor intervenčnú starostlivosť. Policajní psychológovia a posttraumatické tímy polície sú pri mimoriadne závažných prípadoch vyslaní na miesta tragických udalostí, aby poskytli dotknutým osobám prvotnú psychologickú starostlivosť. Rovnako v prípade, ak si to situácia vyžaduje, sú pripravení poskytnúť psychologickú pomoc a potrebnú intervenciu aj zasahujúcim príslušníkom Policajného zboru.