Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Kazachstan otvorí na Slovensku svoje veľvyslanectvo

Na snímke štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Lukáš Parízek. Foto: TASR

Štátny tajomník Parízek skonštatoval úspešný vývoj slovensko-kazašských vzťahov v uplynulom období a ocenil zámer Kazachstanu s otvorením veľvyslanectva.

Bratislava 14. júna (TASR) - Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR a osobitný predstaviteľ pre predsedníctvo SR v OBSE Lukáš Parízek prijal v piatok mimoriadneho a splnomocneného veľvyslanca Kazašskej republiky v SR so sídlom v Prahe Seržana Abdykarimova. Ten oficiálne informoval o zámere Kazachstanu otvoriť v Bratislave veľvyslanectvo. TASR o tom informovali z tlačového odboru MZVaEZ SR.

Štátny tajomník Parízek skonštatoval úspešný vývoj slovensko-kazašských vzťahov v uplynulom období a ocenil zámer Kazachstanu s otvorením veľvyslanectva. "Vyjadril presvedčenie, že zvýšenie úrovne diplomatického zastúpenia na Slovensku pomôže k ďalšiemu rozvoju našich vzťahov," uviedlo MZVaEZ SR.

Kazašský titulár Abdykarimov na stretnutí tiež hovoril o výsledkoch predčasných prezidentských volieb, ktoré sa v krajine konali 9. júna. Predstavil hlavné priority novozvoleného prezidenta a jeho hlavný cieľ, ktorým je posilnenie dialógu medzi štátom a spoločnosťou.

Obaja partneri podľa MZVaEZ SR potvrdili veľmi dobrú úroveň bilaterálnych vzťahov. Parízek zablahoželal partnerovi k zvoleniu Kasyma-Žomarta Tokajeva do funkcie prezidenta a vyjadril podporu plánovaným reformám v krajine.

Na záver Lukáš Parízek v súvislosti s predsedníctvom SR v Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe privítal angažovanosť Kazachstanu na multilaterálnych fórach aj v riešení aktuálnych medzinárodných výziev.