Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

R. Kaliňák: Získať cudzie občianstvo len na základe trvalého pobytu

Minister vnútra Robert Kaliňák Foto: TASR/Martin Baumann

V dôsledku aktuálneho znenia zákona stratilo od 17. júla 2010 slovenské občianstvo zatiaľ 296 ľudí.

Bratislava 25. júla (TASR) - Novela zákona o štátnom občianstve, ktorú pripravuje ministerstvo vnútra, nebude pripúšťať žiadne iné získanie cudzieho občianstva ako na základe trvalého pobytu v danej krajine.

"V tom je napríklad zakomponované štúdium, vydaj, práca. Je to predovšetkým to, čo celý svet akceptuje," uviedol po dnešnom rokovaní vlády minister vnútra Robert Kaliňák.

Ak teda človek so slovenským štátnym občianstvom získa cudzie na základe takýchto podmienok, slovenské nestratí. "Takže v prípade, ak niekto pracuje a má trvalý pobyt v Maďarsku, požiada o občianstvo a dostane maďarské, bude mať aj slovenské. Jediné, čo bude z toho vylúčené, bude jeho získanie na základe zákonov, ktoré nerešpektujú trvalý pobyt," upozornil Kaliňák.

Novelu tohto zákona predložila na aktuálnu schôdzu Národnej rady (NR) SR aj štvorica poslancov z Obyčajných ľudí a nezávislých osobností (0ĽaNO). Chcú ňou vrátiť občianstvo SR ľuďom, ktorí ho stratili napriek tomu, že mali na príslušný štát reálne väzby. Podľa Kaliňáka však tento návrh neodzrkadľuje skutočnú realitu. Dodal, že v tomto prípade ide iba o otázku politickej prezentácie, pričom konkrétne ustanovenie nie je úplne šťastné. Pripomenul, že jeho rezort avizoval komplexné riešenie tejto problematiky, pričom predmetná zmena zákona bude oveľa rozsiahlejšia.

Ministerstvo vnútra totiž pracuje aj na možnosti nápravy súčasného stavu, na základe ktorého prišli o slovenské občianstvo tí, ktorí dobrovoľne požiadali o cudzie. V prípade ich záujmu by sa im slovenský pas vrátil.

V dôsledku aktuálneho znenia zákona stratilo od 17. júla 2010 slovenské občianstvo zatiaľ 296 ľudí. Väčšina z nich (149) oň prišla pre prijatie českého.