Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Kalavská sa pre stratifikáciu zase stretne s poslancami SNS a Smeru-SD

Na archívnej snímke ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská. Foto: TASR Martin Baumann

Stratifikácia prinesie napríklad merania cez lepšie výsledky liečby. Nemocnice budú musieť postupne nastaviť kritériá ako napríklad minimálny počet výkonov za rok.

Bratislava 19. septembra (TASR) – Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nominantka Smeru-SD) plánuje ešte jedno stretnutie s poslancami Smeru-SD a SNS s cieľom získať podporu stratifikácie. Urobiť tak chce po tom, čo jej dva politické subjekty oznámia svoje rozhodnutie, či reformu nemocníc podporia. Stále však chce predložiť materiál na rokovanie vlády na budúci týždeň. Povedala to vo štvrtok na pôde Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR.

"Dovolím si povedať, že to bola veľmi konštruktívna debata. Možno niekedy to bolo z jednej časti o politike, z druhej časti o zákone. Nepočula som zo žiadnej politickej strany, že by tento materiál bol zlý. Ani ja sama netvrdím, že je dokonalý. Ale ponúkla som každej politickej strane a nezaradeným poslancom, že čo je zlé, nemám problém vylepšiť," uviedla ministerka. Poukázala napríklad na to, že s opozičnými OĽaNO a SaS sa dohodli na dopracovaní čakacích lehôt, čo je podľa jej vyjadrenia "veľmi dobrá požiadavka".

Pozitívne hodnotí, že politické strany brali do úvahy to, aký osoh môže pre slovenského pacienta priniesť reforma. Zástupcovia politických strán podľa jej slov prišli na rokovania "veľmi dobre pripravení". Konštatovala, že nemala problém ani s opozíciou, ani s koalíciou.

Za materiál by po menších úpravách zahlasovali opozičné SaS, OĽaNO či Sme rodina, ale aj koaličný Most-Híd. ĽSNS ešte svoje rozhodnutie prehodnocuje. "Ja, ako ministerka, považujem za slušnosť, aby stratifikácia išla najprv na vládu," dodala Kalavská.

Stratifikácia prinesie napríklad merania cez lepšie výsledky liečby. Nemocnice budú musieť postupne nastaviť kritériá ako napríklad minimálny počet výkonov za rok. Projekt definuje 28 skupín, ktoré zastrešujú desiatky konkrétnych výkonov. Tie sa musia centralizovať. Nová typológia nemocníc má garantovať zdravotnú starostlivosť v jasne určenom rozsahu. Platná by mala byť od roka 2024. Priniesť by mala aj nový typ nemocníc, ktoré sa budú orientovať na dlhodobú starostlivosť.