Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Kabinet Roberta Fica sa možno rozšíri o ďalšieho štátneho tajomníka

Premiér Róbert Fico Foto: TASR/Martin Baumann

Úlohou nového člena kabinetu má byť dohliadanie na proces auditu prenosu kompetencií na miestnej a regionálnej úrovni.

Bratislava 25. júla (TASR) - Kabinet Roberta Fica (Smer-SD) by sa mohol už v najbližšom období rozšíriť o ďalšieho štátneho tajomníka ministerstva vnútra alebo splnomocnenca vlády.

Úlohou nového člena kabinetu má byť dohliadanie na proces auditu prenosu kompetencií na miestnej a regionálnej úrovni. Analyzovať by mal aj to, ako sú financované jednotlivé kompetencie samospráv a ako by sa mala zefektívniť ich činnosť. O zámere vytvoriť takýto post dnes počas spoločného rokovania informoval predseda vlády zástupcov Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS).

Podľa Fica v prípade obsadenia tohto postu nebude prioritnou otázka, kto ho obsadí, ale to, aké budú právomoci tejto osoby. "My sme v rokoch 2006 až 2010 mali splnomocnenca vlády pre verejnú správu - bol to veľmi skúsený bývalý primátor z Bánoviec nad Bebravou, pán (Ján) Turčan. Takisto teraz uvažujeme nad tým, že musí ísť o niekoho, kto bude pochádzať z tohto prostredia. Dať nejakého úradníka, ktorý nemá reálny prehľad o živote samosprávy, by bolo kontraproduktívne," priblížil premiér. Podľa vlastných slov bol by rád, keby nový post mohol vzniknúť už do 30. septembra.

Jednou z kľúčových tém stretnutia bola plánovaná rozsiahla reforma verejného obstarávania, ktorú má predstaviť ministerstvo vnútra. ZMOS počas svojho posledného snemu zhrnul viacero výhrad, ktoré má voči súčasne platnej legislatíve. Za účastí premiéra vtedy upozorňovali napríklad na to, že zákazku niekedy vyhrajú spoločnosti, ktoré ponúknu podhodnotenú cenu. Fico verí, že nový zákon podobné nedostatky odstráni.

"Tí, čo sa budú chcieť zúčastňovať nejakého verejného obstarávania, budú kvalitatívne rozdeľovaní. Toto je asi najlepší prístup, ako zabezpečiť, že sa verejného obstarávania budú zúčastňovať firmy, ktoré majú určité referencie a naozaj pôsobia v danej oblasti," priblížil šéf exekutívy.

Otázne je však podľa neho to, či právna úprava dokáže reflektovať požiadavku samospráv, aby pri obstarávaniach dostávali prednosť dodávatelia z dotknutých oblastí. Nie je totiž celkom jasné, či je možné v rámci európskeho spoločenstva zvýhodniť regionálneho záujemcu.

"Viem, že keď sa stretne ZMOS s podpredsedom vlády a ministrom vnútra (Robertom Kaliňákom, Smer-SD), predloží mu konkrétnosti, na ktorých ZMOS-u veľmi záleží, tak minister v žiadnom prípade nebude brániť tomu, aby tieto návrhy boli súčasťou konkrétneho návrhu," dodal Fico.

Predseda ZMOS-u Jozef Dvonč vyzdvihol pri tejto príležitosti, že vláda vytvára priestor pre spoločné rokovania so zástupcami samospráv. "Redukcia štátnej správy určite vyvolá nejaký tlak aj na samosprávu, budeme musieť o týchto veciach hovoriť," konštatoval Dvonč.