Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

J. ZÁBOJNÍK: Na koncertoch sa cítia teroristi ako ryby vo vode

Na snímke Juraj Zábojník. Foto: TASR/Archív

Britská polícia tvrdí, že detonáciu podomácky zostrojenej nálože spôsobil vo vstupnej časti polyfunkčnej haly Manchester Arena individuálne konajúci samovražedný útočník.

Bratislava 23. mája (TASR) - Na miestach, kde vystupujú populárni speváci, na koncertoch, či už v uzavretých halách alebo na otvorených priestranstvách sa cítia teroristi ako ryby vo vode. Uviedol svoj názor na útok v britskom Manchestri bezpečnostný expert a bývalý šéf slovenských ochrankárov Juraj Zábojník.

"Čím je viac ľudí pohromade na metri štvorcovom, tým je pre teroristov zaručený cielený počet mŕtvych. Takéto miesta si vyžadujú kvalitné bezpečnostné opatrenia a nie povrchné pôsobenie amatérskych bezpečnostných služieb. Tieto opatrenia sa musia skladať z niekoľkých  navzájom sa prekrývajúcich úkonov, ktoré na seba nadväzujú. Je to ako operačná sála, kde tím lekárov nesmie dopustiť, aby sa do otvorenej rany dostala infekcia. Vedúci bezpečnostných opatrení a ľudia jemu podriadení musia byť profesionáli a musia vyskladanej štruktúre, ako chrániť priestor a ľudí v ňom, v prvom rade rozumieť a mať svoju predstavu," zdôraznil expert.

Podľa jeho slov to musí byť dokonalý tím. "Táto otázka sa často podceňuje, alebo nie je realizovaná z dôvodu finančných nákladov. Tým pádom sa nechávajú zraniteľné miesta otvorené a útočníkom nestojí nič v ceste. Ak je to pravda, že i v tomto prípade venovali na kontrolných stanovištiach viac pozornosti tomu, či majú svoje nápoje, alebo si ich tam kúpia, tak je to jasný príklad, že ani tak nejde o bezpečnostné opatrenia, ale skôr o to, aby organizátor čím viac zarobil," zdôraznil ďalej Zábojník.

"Tajné služby vo Veľkej Británii musia začať pracovať úplne inými prostriedkami a začať využívať aj nepopulárne nástroje, pretože bude tiecť krv. Niet už žiadnych pochýb, že terorizmus vo Veľkej Británii alebo vo Francúzsku je ako gangréna, ktorá spôsobila to, že činnosť na ochranu obyvateľstva je paralyzovaná ako ľudské telo zlou mikrocirkuláciou vlastných tkanív. Nedostatočne kontrolované miesta, kde sa sústreďuje veľké množstvo ľudí, sú ako poranené tkanivá a toxíny v podobe vopred rozhodnutých útočníkov, majú v takomto prípade zaručený úspech, že dôjde k určitej sepse a smrti nevinných ľudí. Je to ako v chirurgii," dodal mimo iného na záver Zábojník.

Britská polícia tvrdí, že detonáciu podomácky zostrojenej nálože spôsobil vo vstupnej časti polyfunkčnej haly Manchester Arena individuálne konajúci samovražedný útočník. Výbuch, ktorý nastal ku koncu vystúpenia americkej speváčky Ariany Grande, zabil najmenej 22 ľudí a ďalším približne 60 osobám spôsobil zranenia.

K zodpovednosti za útok sa bezprostredne nikto neprihlásil, americkí bezpečnostní činitelia však upozorňujú na paralely medzi pondelkovým útokom a koordinovanými útokmi z novembra 2015, keď teroristi v Paríži napadli koncertnú halu Bataclan a iné miesta francúzskej metropoly, pričom pripravili o život 130 ľudí.