Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Jahnátek pochybuje, že by nižšia DPH na potraviny ľuďom pomohla

Ľubomír Jahnátek Foto: TASR

Jahnátek sa odvolal na príklad z minulosti, keď si kamionisti svojím štrajkom vydobyli zníženie spotrebnej dane na naftu.

Bratislava 3. marca (TASR) - Minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek (nominant Smeru-SD) si nie je istý, že by nižšia daň z pridanej hodnoty (DPH) na potraviny priniesla trvalé zníženie cien potravín. Povedal to v dnešnej diskusnej relácii televízie TA3 V politike.

Jahnátek sa odvolal na príklad z minulosti, keď si kamionisti svojím štrajkom vydobyli zníženie spotrebnej dane na naftu. "Štát to urobil a dnes máme cenu nafty znova najvyššiu v rámci možno európskeho priestoru," zdôraznil minister. Dodal, že je zástancom zníženej DPH, ale nie je si istý, či by to nedopadlo podobne ako s naftou.

"Štát nemá v žiadnom prípade možnosť regulovať ceny ani pri výrobe, ani pri predaji, a nie som si istý, že by znížená DPH priniesla nie krátkodobý, ale trvalý efekt v podobe zlacnených potravín. Či by to neskôr neskončilo skôr v prospech predávajúcich ako v prospech spotrebiteľa ako takého," uviedol Jahnátek.

Vyjadril sa aj k problémom s kvalitou potravín vrátane kauzy konského mäsa. Poukázal, že slovenský systém kontroly je jeden z najlepších, a to vďaka tomu, že je jednotný. "Máme jednotný systém kontroly veterinárnej, potravinovej a kontroly laboratórií. Sú zábezpekou kvality potravín smerom k spotrebiteľovi. Náš systém je ucelený, je to jedna právnická osoba, v ktorej sú jednotlivé zložky prepojené," vysvetlil minister.

Podľa neho je centrálny systém potrebný na zabezpečenie prehľadnosti situácie. Nejednotné systémy podľa Jahnátka prehľadnosti neprospievajú, a potom dochádza aj ku kauzám podobným tej s konským mäsom. Minister sa nazdáva, že "aj Európa musí zmeniť systém kontroly v oblasti pohybu potravín".