Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

J. RICHTER: Vypovedanie zmluvy a odkazy cez médiá bolo nešťastné

Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Koaličná kríza vypukla v pondelok, keď predseda SNS Andrej Danko oznámil partnerom listom cez médiá vypovedanie koaličnej zmluvy.


Lehota pod Vtáčnikom 12. augusta (TASR) - Odkazy cez médiá a vypovedanie koaličnej zmluvy zo strany predsedu SNS Andreja Danka bolo nešťastné riešenie. Myslí si to minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter (Smer-SD). Ten dnes pre TASR v Lehote pod Vtáčnikom (okres Prievidza), kde sa zúčastnil osláv SNP, zároveň uviedol, že požiadavky národniarov sa dajú riešiť a možno je v záujme celej koalície, aby riešené boli.

"Ja som ostal veľmi nemilo prekvapený, prečo takýmto spôsobom a takéto odkazy, pretože tá komunikácia bežala a som osobne presvedčený, že sa mala urobiť klasická koaličná rada a na tej otvoriť problémy a pýtať sa, v akom sme štádiu prípravy. Máme za sebou necelé dva roky, rok a pol fungovania tejto vlády, veľmi veľa vecí z programového vyhlásenia vlády je už splnených. Možno si povedať, aké by mali byť priority pre ten druhý polčas vládnutia," vyhlásil minister.

Je to podľa jeho ďalších slov štandardná komunikácia a k tomu, ako ďalej vysvetlil, nebolo treba odkazy cez médiá a vypovedanie koaličných zmlúv. "Myslím si, že to bolo nešťastné riešenie zo strany pána predsedu Danka. Samozrejmá vec, že je záujem komunikovať, budeme komunikovať, lebo ja som osobne presvedčený, že sú to všetko otázky, ktoré sú nastolené, ktoré sa dajú riešiť a možno sú aj v záujme celej koalície, aby riešené boli. Ale spôsob a forma je neprípustná, aby takto ďalej pokračovali, pretože to vyzerá na prvý pohľad ako politické vydieranie," zdôraznil.

Národniari predstavili aj svoje požiadavky, ktorými by sa mala koalícia zaoberať, medzi inými hovoria i o 13. a 14. plate. "Ja si myslím, že 13., 14. plat bol spomenutý s takzvaným sociálnym balíkom, to znamená, že my na ministerstve práce, respektíve moji kolegovia do istej miery už pripravujú možné riešenia. Aj keď to nie je jednoduché, pretože viac ako ministerstva práce sa tá problematika dotýka ministerstva financií, štátneho rozpočtu a ďalších vecí," ozrejmil Richter.

Koaličná kríza vypukla v pondelok (7.8.), keď predseda SNS Andrej Danko oznámil partnerom listom cez médiá vypovedanie koaličnej zmluvy. Na následnom rokovaní koaličnej rady sa predsedovia Smeru-SD, SNS a Mosta-Híd zhodli, že neexistuje alternatíva k súčasnej vláde. Šéf Mosta-Híd Béla Bugár za trojlístok informoval, že partneri sú odhodlaní pokračovať ďalej. Podľa neho nie je problém v koalícii taký vážny. Lídri sa mali zísť v piatok (11.8.) v Národnej rade SR na rokovaní koaličnej rady, to sa nakoniec neuskutočnilo, oficiálne pre zdravotné problémy premiéra Roberta Fica (Smer-SD).

SNS zároveň čelí kauze rozdeľovania eurofondov na ministerstve školstva. Národniari pripustili, že aj za spustením kauzy vidia kroky z Úradu vlády SR. Zároveň upodozrievajú Smer-SD zo spolupráce s OĽaNO na diskreditácii SNS. Opozičné hnutie má podľa SNS disponovať tajnými materiálmi z Úradu vlády SR. V týchto krokoch vidí poslanca NRSR a premiérovho poradcu Erika Tomáša. Ten obvinenia odmieta a považuje ich za absurdné. SNS by sa podľa neho útokmi založenými na dojmoch nemala zbavovať zodpovednosti za rezort školstva. Bugár vyzval koaličných partnerov na zodpovednosť.