Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

J. Nagy odchádza z Mosta-Híd, pridáva sa k vznikajúcemu hnutiu

Na archívnej snímke József Nagy. Foto: TASR/Jakub Kotian

Strana Most-Híd už pred pár dňami uviedla, že rešpektuje rozhodnutie Józsefa Nagya nekandidovať za ňu v budúcoročných parlamentných voľbách.

Bratislava 13. septembra (TASR) - Bývalý europoslanec a exminister životného prostredia József Nagy oznámil odchod z Mosta-Híd, pridáva sa k vznikajúcemu hnutiu Összefogás-Spolupatričnosť. Informoval o tom na sociálnej sieti. Nagy nedávno pre TASR potvrdil, že už nebude kandidovať za Most-Híd a že s vznikajúcim hnutím sympatizuje.

Nagy odchádza pre nesúhlas s tým, že sa Most-Híd a SMK nedohodli na koalícii do budúcoročných parlamentných volieb. "Do poslednej chvíle som dúfal, že úzke vedenie strany Most namiesto odmietnutia spolupráce zmení svoj postoj a v sobotu na sneme dôjde k zodpovednému, pozitívnemu prevratu. Keďže signály ukazujú, že nastane opak, som oznámil odchod zo strany," napísal Nagy na sociálnej sieti.

Zároveň oznámil, že sa pridáva k vznikajúcemu hnutiu Összefogás-Spolupatričnosť. "Súhlasím s jeho úsilím a urobím všetko, čo bude v mojich silách, aby elán a túžba konať v kombinácii so skúsenosťami a schopnosťami prispeli k tomu, aby Maďari na Slovensku nestratili svoju parlamentnú reprezentáciu," vyhlásil Nagy. Za vznikajúcim hnutím sú aj členovia SMK, čo potvrdila aj táto mimoparlamentná strana.

"V uplynulých dňoch sme sa viackrát stretli s bývalým poslancom EP Józsefom Nagyom a vítame jeho dnešné vyjadrenie, že stojí na strane spolupráce a spájania maďarských politických síl," uviedlo vznikajúce hnutie. V súvislosti so zastúpením maďarskej menšiny zdôrazňuje potrebu spájania síl a personálnej obnovy.

Strana Most-Híd už pred pár dňami uviedla, že rešpektuje rozhodnutie Józsefa Nagya nekandidovať za ňu v budúcoročných parlamentných voľbách. V súvislosti so vznikajúcim hnutím pre TASR dodala, že hoci prípravný výbor hnutia Spolupatričnosť v maďarskom jazyku nazval "zjednotením", samotná iniciatíva vytvára priestor na ďalšie rozdrobenie maďarských voličov.