Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

J. Marušiak: Pellegrini dokázal z témy mieru a pokoja vyťažiť maximum

Juraj Marušiak, politológ a historik, Ústav politických vied, SAV Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Konštatoval, že Pellegrini mal v porovnaní s Ivanom Korčokom väčšie rezervy voličov, z ktorých mohol čerpať, a nespoliehal sa len na jednu skupinu.

Bratislava 7. apríla (TASR) - Z témy mieru, pokoja a stability vyťažil Peter Pellegrini vo svojej kampani v prezidentských voľbách podľa politológa Juraja Marušiaka maximum. Poukázal na to v rozhovore pre TASR s tým, že výsledok volieb ho neprekvapil. Konštatoval, že Pellegrini mal v porovnaní s Ivanom Korčokom väčšie rezervy voličov, z ktorých mohol čerpať, a nespoliehal sa len na jednu skupinu.

"Voliči, ktorých Pellegrini dokázal na svoju stranu získať, boli, samozrejme, bývalí voliči Štefana Harabina, čo súviselo aj s posunom rétoriky Pellegriniho. Druhý segment boli voliči maďarskej menšiny, kde je evidentná už dlhodobá úzka prepojenosť medzi Viktorom Orbánom a Robertom Ficom, čiže tá podpora bola zrejme aj zo strany maďarských médií, či už na Slovensku, alebo v Maďarsku, a aj zo strany politickej reprezentácie maďarskej menšiny, takže voličské hlasy dokázal získať v podstate aj na južnom Slovensku," uviedol Marušiak. Za zaujímavé považuje, že Pellegrini dokázal presvedčiť voličov "kresťansko-konzervatívneho" segmentu.

Nástupom Pellegriniho do funkcie prezidenta bude podľa Marušiaka pre stranu Hlas-SD problém nájsť človeka "podobného formátu". "Tým skôr, že tá strana fakticky vznikla a bola vytvorená ako Pellegriniho politický projekt, čiže najprv bol líder a až potom bol povedzme nejaký program, nejaká ideológia strany. Do veľkej miery to štiepenie v Smere-SD malo personálny charakter, a viac než nejaký ideologicko-hodnotový. Navyše Hlas-SD sa v súčasnosti výraznejšie od Smeru-SD neodlišuje a dve podobné strany asi ťažko môžu existovať vedľa seba," zhodnotil s tým, že neočakáva, že Hlas-SD môže mať po odchode Pellegriniho zo straníckej politiky "svetlú" budúcnosť.