Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Slovensko

J. Blanár sa zúčastní na rokovaní ministrov zahraničných vecí NATO

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár. Foto: TASR - Daniel Stehlík

Súčasťou podujatia bude zasadnutie Rady NATO - Ukrajina za účasti ministra zahraničných vecí Ukrajiny Dmytra Kulebu.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 2. apríla (TASR) - Šéf slovenskej diplomacie Juraj Blanár (Smer-SD) sa v najbližšie dni (3. - 4. 4.) zúčastní na rokovaní ministrov zahraničných vecí členských štátov NATO v Bruseli. TASR o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR. Na stretnutí sa prvýkrát zúčastní v pozícii plnohodnotného spojenca aj Švédsko, ktoré sa 7. marca oficiálne stalo 32. členským štátom NATO.

"Ministri budú počas dvojdňového programu diskutovať o prípravách nadchádzajúceho júlového samitu Aliancie vo Washingtone, pokroku pri posilňovaní kolektívnej obrany či pokračovaní pomoci pre Ukrajinu," priblížil rezort diplomacie.

Súčasťou podujatia bude zasadnutie Rady NATO - Ukrajina za účasti ministra zahraničných vecí Ukrajiny Dmytra Kulebu. Informovať by mal o súčasnej situácii na bojisku a aktuálnych potrebách Ukrajiny, ale tiež o jej pokroku pri uskutočňovaní potrebných reforiem.

Program uzatvorí rokovanie s partnermi z Austrálie, Japonska, Južnej Kórey, Nového Zélandu a vysokým predstaviteľom EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josepom Borrellom. Venované má byť posilneniu praktickej spolupráce, pomoci Ukrajine a diskusii o aktuálnej situácii v indo-pacifickom regióne.

Spojenci si zároveň pripomenú 75. výročie podpisu Severoatlantickej zmluvy (4. apríla 1949), ako aj 20. výročie vstupu Slovenskej republiky a ďalších šiestich štátov do NATO (29. marca 2004).