Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Reakcia kresťanských cirkví na Istanbulský dohovor zaznie v kostoloch

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Nepozdáva sa im definícia pojmu "rod" a poukazujú aj na časti týkajúce sa stereotypných rolí a ich posudzovania expertnou skupinou.

Bratislava 24. februára (TASR) - Kresťanské cirkvi na Slovensku sa hlásia k rovnosti pohlaví. Sú za ochranu žien pred akýmkoľvek násilím. Nesúhlasia však s ideológiami, ktoré rovnosť prezentujú ako rovnakosť a prichádzajú až k popretiu rozdielov medzi mužmi a ženami. Píšu to vo vyhlásení k Dohovoru Rady Európy o predchádzaní násiliu na ženách a domácemu násiliu a o boji proti nemu (tzv. Istanbulský dohovor). Žiadajú v ňom vládu, aby stiahla podpis Slovenska pod dohovorom. Vyhlásenie budú čítať kňazi v nedeľu vo všetkých kostoloch. Informovala o tom Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska (TK KBS).

"My, predstavitelia kresťanských cirkví, obraciame sa týmto vyhlásením na všetkých občanov SR a verejných predstaviteľov, aby sme potvrdili, že podporujeme úsilie o efektívne riešenie problému domáceho násilia. Zároveň vyhlasujeme, že viaceré tézy, ktoré v tejto súvislosti ponúka tzv. Istanbulský dohovor, považujeme za prejavy genderovej ideológie. Z tohto dôvodu sa obraciame na vládu SR, aby stiahla podpis Slovenska pod týmto dohovorom," píšu cirkvi vo vyhlásení. Vyzývajú na účinnú ochranu všetkých osôb ohrozených násilím aj na podporu zdravých manželstiev a rodín.

Vo vyhlásení poukazujú, že Boh stvoril všetkých ľudí rovných v dôstojnosti a zdôrazňujú, že násilie nikdy nie je vhodnou cestou na riešenie problémov. "Je dobré, že si tieto pravdy v spoločnosti stále viac uvedomujeme a prispôsobuje sa tomu aj naša legislatíva, čo možno len oceniť. Pri dosahovaní ideálov je však rovnako dôležité, aké prostriedky si pri tom zvolíme. Účel nesvätí prostriedky a nie každá cesta vedie k vytýčenému cieľu," uvádza sa vo vyhlásení, pričom cirkvi poukazujú práve na Istanbulský dohovor, ktorý označujú za kontroverzný.

"Istanbulský dohovor vidí koreň domáceho násilia aj v zaužívaných 'rolách' mužov a žien, ktoré nazýva stereotypnými, a žiada na riešenie tohto problému ustúpiť od špecifických čŕt biologicky danej ľudskej prirodzenosti muža a ženy v prospech tzv. rodovej rovnosti," poukazujú cirkvi. Nepozdáva sa im ani definícia pojmu "rod" a poukazujú aj na časti týkajúce sa stereotypných rolí a ich posudzovania expertnou skupinou. Tá by mala byť nadradená aj národným parlamentom.

"Nemáme dôveru, že vyjadrenia expertov budú pravdivé a napomôžu účinne predchádzať domácemu násiliu. Skôr sa obávame šírenia genderovej a protirodinnej agendy," vyhlasujú cirkvi. Téma násilia v rodine si podľa nich žiada komplexný prístup. "Môže sa totiž týkať nielen žien, ale aj ďalších zraniteľných osôb. Každé násilie charakterizuje neúcta k ľudskej dôstojnosti, ktorá je ako dar od Boha nedotknuteľná," zdôrazňujú.

Vyhlásenie schválili a podpísali predstavitelia Rímskokatolíckej cirkvi, Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania, Gréckokatolíckej cirkvi, Pravoslávnej cirkvi, Reformovanej kresťanskej cirkvi, Cirkvi bratskej, Evanjelickej cirkvi metodistickej, Bratskej jednoty baptistov, Starokatolíckej cirkvi, Apoštolskej cirkvi na Slovensku a Cirkvi adventistov siedmeho dňa.