Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Iniciatíva proti Gorile žiada kontrolovaný účet politických strán

Ilustračné foto: TASR/Milan Kapusta

V rámci návratu spravodlivosti Iniciatíva požaduje dôsledné vyšetrenie a doriešenie kauzy Gorila, nástenkového tendra či emisnej kauzy.

Bratislava 23. marca (TASR) - Politické strany by mali disponovať jediným bankovým účtom, ktorého výpisy budú verejne prístupné.

Požaduje to Iniciatíva protigorilám.sk s tým, že nový zákon by zároveň zakázal politickým stranám platby v hotovosti.

Víťazovi volieb, strane Smer-SD, ale aj ďalším politickým stranám, Iniciatíva adresuje aj požiadavku prijatia zákona o lobingu po vzore vyspelých demokracií.

Právna norma má stanoviť pravidlá medzi politikmi a lobistami, zaviesť povinnosť licencií pre lobistov a zverejňovanie darov pre politikov a politické strany.


Doriešenie kauzy Gorila

V rámci návratu spravodlivosti Iniciatíva požaduje dôsledné vyšetrenie a doriešenie kauzy Gorila, nástenkového tendra či emisnej kauzy. "Žiadame vyvodenie trestnoprávnej zodpovednosti aktérov a prepadnutie majetku, ktorý bol nezákonne nadobudnutý. Požadujeme aj reformu súdnictva a prokuratúry," vyhlásil na dnešnej tlačovej konferencii člen Iniciatívy Andrej Vilim.

Otvoriť sa má aj verejná diskusia na tému novej občianskej ústavy ako najdôležitejšieho zákona štátu s posilnenými prvkami priamej demokracie. Iniciatíva zároveň žiada úpravu volebného systému tak, aby poslanci NR SR boli volení priamo a mohli sa tak jednotlivo zodpovedať svojim voličom. "Je potrebné zaviesť decentralizáciu štátnej moci v prospech regiónov, miest a obcí, kde občania majú lepšie možnosti kontrolovať prerozdeľovanie verejných financií," tvrdí Vilim.

Členovia Iniciatívy tiež vyjadrili vieru v to, že v apríli sa vytvorí vláda, ktorá bude lepšia ako v roku 2006. "Aby sa tak stalo, žiadame, aby programové vyhlásenie vlády jasne definovalo boj proti korupcii. Sme presvedčení, že v tejto oblasti jednoznačne napomôže prijate zákona o transparentnom financovaní politických strán, ako i zákon o lobingu," uviedol Vilim. Iniciatíva sa dnes verejne zaviazala, že do šiestich mesiacov predloží legislatívne znenie týchto zákonov, v ktorých už budú zapracované pripomienky tretieho sektora a ponúkne ich parlamentným stranám.


Špeciálny vyšetrovací tím

Iniciatíva zároveň poslala ministrovi vnútra Danielovi Lipšicovi (KDH) otvorený list, v ktorom ho vyzýva, aby po vzore Gorily vytvoril špeciálny vyšetrovací tím aj pre kauzy predaja emisných kvót, nástenkového či mýtneho tendra.

Vilim zdôraznil, že Iniciatíva protigorilám.sk nie je súčasťou protestov Gorila. "Nesúhlasíme s tým, že v uliciach sú ľudia, ktorí sú ochotní ničiť majetok, hádzať kamene a ubližovať ľuďom. Nechceme ísť touto cestou," uistil. Protesty Gorila navyše podľa jeho slov zrejme smerujú k vytvoreniu politickej strany. "Mali sme stretnutie s pánom Pčolinským, ktorý nám ponúkol miesta na kandidátke. Začínajú vytvárať štruktúry a smeruje to k vytvoreniu politickej strany," dodal Vilim s tým, že nechce byť súčasťou niečoho, čo povedie k vzniku politického subjektu.