Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

I. GAŠPAROVIČ: Viacrýchlostná únia by mohla región V4 rozkývať

Na archívnej snímke je exrezident SR Ivan Gašparovič Foto: TASR/Pavel Neubauer

Povedal to dnes exprezident SR Ivan Gašparovič, ktorý sa ako hosť zúčastnil na rokovaní parlamentných výborov pre európske záležitosti krajín V4 na Bratislavskom hrade.

Bratislava 22. mája (TASR) - Otázka viacrýchlostnej EÚ, ktorá môže byť jednou z ciest ďalšieho vývoja únie, by mohla región V4 rozkývať. Povedal to dnes exprezident SR Ivan Gašparovič, ktorý sa ako hosť zúčastnil na rokovaní parlamentných výborov pre európske záležitosti krajín V4 na Bratislavskom hrade.

"V4 je skupina, ktorá je v únii rešpektovaná pri vytváraní názorov a kladení otázok. Ale otázka viacrýchlostnej EÚ by ju mohla rozkývať. Slovensko má euro, preto je predpoklad, že v tom rýchliku bude. Ale nie sme toho názoru, že by do osobného vlaku mali prestúpiť ostatní členovia V4. Mali by sa hľadať spôsoby, ako ich v rýchliku udržať," myslí si Gašparovič a odporúča, aby štvorica krajín v tomto smere vyvinula veľký tlak.

Na margo brexitu exprezident poznamenal, že Veľkú Britániu nikto nevráti späť a zostávajúci členovia sa s tým musia vyrovnať. "EÚ bude fungovať ďalej, lebo lepší model neexistuje," dodal Gašparovič.

Predseda českého senátneho Výboru pre záležitosti EÚ Václav Hampl tvrdí, že Čechom sa koncept viacrýchlostnej Európy nepáči. "Aj keď v niektorých aspektoch je už realitou, napr. eurozóna. Ja osobne závidím Slovensku, že má vstup do eurozóny za sebou," uzavrel.