Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Slovensko

HRABKO: Viktor Orbán by si hranicu ustrážil aj sám

J.Hrabko v TABLET.TV Foto: TABLET.TV

Kroky krajín V4 v rokovaniach o migračnej kríze zväčšujú priepasť medzi východom a západom Európy, povedal diskusii na TABLET.TV Juraj Hrabko.

Bratislava 17. októbra (Teraz.sk) – Koordinácia krajín V4 v migračnej kríze je sama osebe pozitívna, nie je však v zosúladená s predstavami ostatných európskych krajín a špeciálne tých, ktoré sú migračnému tlaku vystavené najviac. V diskusii na TABLET.TV to povedal publicista Juraj Hrabko.

Slovensko na základe požiadavky maďarskej strany pošle na maďarsko-srbskú hranicu 50 policajtov, naši vojaci pomôžu maďarským pri cvičení Balaton, ktoré je zamerané na zvládanie migračnej krízy. „Že sa dohodneme s iným štátom je dobré. Ale nie je to iba akcia Slovensko – Maďarsko, už sa pridáva aj Česká republika,“ poznamenal Hrabko s tým, táto koordinácia sa deje v rámci celého zoskupenia V4.

„Mňa na tom znepokojuje to, že to vnímam ako zväčšovanie priepasti medzi východom a západom Európy. Neverím tomu, že by si Viktor Orbán nedokázal ustrážiť hranice aj sám,“ poznamenal. „Dokázal to v čase najväčších náporov a teraz sa ten tlak trochu zmenšuje. Viktor Orbán z toho politicky profituje,“ dodal Hrabko na margo spolupráce krajín V4.



Ministerstvo spravodlivosti tvrdí, že pripravovaný akčný plán pre LGBTI komunitu, ktorý je v medzirezortnom pripomienkovom konaní, neobsahuje registrované partnerstvá. Napriek tomu proti nim protestuje Aliancia pre rodinu a KDH vyzýva na zastavenie prác na dokumente. „Ten dokument je kontroverzný v tom, že je neúplný, nekonkrétny, nepresný. Prináša to, čo nechce počuť ani jedna strana,“ poznamenal Hrabko. Dodal, že nie je v záujme Smeru-SD pred voľbami otvárať diskusiu o homosexuálnej komunite a preto reálny posun v tejto otázke v tomto čase neočakáva.

Rovnako neočakáva ani vyslovenie nedôvery ministrovi zdravotníctva Viliamovi Čislákovi. Iniciatíva KDH v tomto smere však podľa neho môže priniesť zaujímavú diskusiu v parlamente. „Opozícia by si mala takticky premyslieť, o čom bude diskutovať a v príspevkoch poukazovať na faktické a konkrétne veci,“ zdôraznil Hrabko.