Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

HOCHEL: Pred eurovoľbami sme v SR spustili kampaň Tentoraz idem voliť

Na snímke Dionýz Hochel z Kancelárie EP na Slovensku. Foto: TABLET.TV

Hosťom Pavla Demeša v sérii rozhovorov venovanej voľbám do Európskeho parlamentu je Dionýz Hochel z Kancelárie EP na Slovensku.

Bratislava 11. apríla (TABLET.TV) - V súčasnosti v Európe pozorujeme nárast antisystémových radikálnych strán, vidíme dosah fake news a vidíme, ako má táto sféra dosah na ovplyvňovanie verejnej mienky, tvrdí D. Hochel a dodáva: "Európsky parlament z vlastných zdrojov organizuje komunikačnú kampaň ´Tentoraz idem voliť´, ktorá má objektívne priniesť informácie o dianí v parlamente a zvýšiť povedomie o ňom u obyvateľov Európskej únie."

Pred blížiacimi sa voľbami do EP sú podľa prieskumov Eurobarometra na Slovensku dve skupiny voličov, tzv. "soft abstainers", paradoxne väčšinovo tvorené mladými ľuďmi, ktorí môžu najviac profitovať z EÚ, ale z rôznych príčin nejdú voliť, vysvetľuje D. Hochel a dodáva, že druhou skupinou sú živnostníci a podnikatelia, ktorí rovnako využívajú výhody voľného trhu. Práve na tieto dve skupiny potenciálnych voličov na zameriava kampaň EP na Slovensku. Kampaň je decentralizovaná a v každej členskej krajine sú iné cieľové skupiny.

Kampaň bola inšpirovaná úspešnými kampaňami politikov v zahraničí, napríklad víťaznou kampaňou francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, či Jeremyho Corbyna (vodcu britských labouristov).

"Celý náš tím chodí po Slovensku a v rámci kampane sa stretáva s týmito dvoma cieľovými skupinami," uvádza D. Hochel, ktorý dúfa, že najbližší výskum Eurobarometra ukáže väčší záujem o účasť vo voľbách do EP.

Kancelária EP bude organizovať po Slovensku 15 podujatí v okresných a krajských mestách na zvýšenie povedomia o EÚ a EP. "Pripomíname si 15. výročie členstva v Európskej únii, 30. výročie pádu Železnej opony a mobilizujeme mladých ľudí a podnikateľov, aby išli voliť," dodáva D. Hochel.

Pozrite si reláciu SVET s Pavlom Demešom.