Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Hlinková: Urobíme všetko, aby sme do konca roka mali podpísané zmluvy

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Generálna riaditeľka VšZP Ľubica Hlinková pripomenula, že verejný prísľub, ktorý VšZP dala, platí do 31. decembra.

Bratislava 19. decembra (TASR) – Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) sa bude snažiť urobiť všetko pre to, aby sa vyriešili problémy okolo nepodpísania zmlúv s niektorými členmi Zväzu ambulantných poskytovateľov (ZAP) tak, aby sa pacient cítil čo možno najkomfortnejšie. Na margo pretrvávajúceho sporu štátnej zdravotnej poisťovne a ZAP to v stredu uviedla generálna riaditeľka VšZP Ľubica Hlinková.

Pripomenula, že verejný prísľub, ktorý VšZP dala, platí do 31. decembra. "Urobíme všetko pre to, aby sme do konca roka mali podpísané zmluvy. Veríme, že lekár, ktorý nesedí za predsedníckym stolom, predsa chápe to, že má svojich pacientov a má svoju ambulanciu. Chce ich ošetrovať. Verejným prísľubom sme povedali, že uhradíme celú zdravotnú starostlivosť. To znamená od vyšetrenia, výkonov, odberov, zdravotníckych pomôcok, liekov. Napriek tomu sú ataky, aby sa vypisovali bločky a naháňali ich k nám na preplatenie," skonštatovala.

V prípade, že nedôjde k uzatvoreniu zmluvného vzťahu, tak VšZP takéhoto lekára bude "platiť ako nezmluvného", no pacient podľa Hlinkovej "bude mať kam ísť". "Neterorizujme si pacienta, že je tu situácia, keď ho nikto neošetrí. Lekár má povinnosť ho vyšetriť," zdôraznila. Šéfka VšZP sa netají ani tým, že poisťovňa je pripravená riešiť spor aj súdnou cestou. "Žalobu sme zatiaľ nepodali, ale máme ju nachystanú. Odmietala som však robiť odkaz pre lekárov cez médiá, že ich ideme žalovať. Ak nevnímajú a nevedia, čo majú v zmluve, zbytočne ich budeme atakovať takýmto spôsobom. Preto sme sa rozhodli s každým poskytovateľom rokovať 'sólo'," vysvetlila Hlinková s dôvetkom, že je jej ľúto, že situácia musela takto vyvrcholiť.

Podľa Hlinkovej sú všetky zmluvy VšZP s ambulantným sektorom "v súlade zo zákonom". "Máme obmedzené disponibilné zdroje, ktoré rozdeľujeme sektoru transparentne, korektne a rovnako. To sa udialo aj v ambulantnom sektore. V roku 2018 sme štyrikrát pripravovali zvýšenie u týchto poskytovateľov. To je historicky najviac za celý čas," uviedla Hlinková.

Nepáči sa jej tiež chaos, ktorý okolo celej situácie vznikol. "Šíri sa tu téma, ktorá vôbec ani nie je témou o VšZP a poskytovateľoch. To, že nezvládli svoju úlohu lídrov zväzu a nepresvedčili svojich členov, a nevedeli im vysvetliť zmluvné podmienky, to naozaj nie je naša chyba," mieni Hlinková.

Taktiež nepovažuje "za korektné", že keď sa individuálne štátna zdravotná poisťovňa dohodne na zmluvách s poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti, iná organizácia týchto poskytovateľov vzápätí presviedča o nevýhodnosti a pobáda k rozviazaniu zmluvy.

Predstavitelia ZAP sa ešte v utorok (18. 12.) vyjadrili, že "VšZP kontinuálne pokračuje s nemiestnym oslovovaním ambulantných poskytovateľov, ktorým zasiela zjavne nepravdivé a zavádzajúce informácie". Podľa vyjadrení zväzu štátna zdravotná poisťovňa v liste poskytovateľom zdravotnej starostlivosti, ktorí sú členmi ZAP a zároveň sú od 1. decembra k poisťovni v nezmluvnom vzťahu, "hovorí o negatívnych právnych a sankčných konzekvenciách za nedodržiavanie zákonných povinností". Ambulancie v ZAP vypovedali v septembri štátnej poisťovni zmluvy pre spor o ich konkrétnych podmienkach. U niektorých poskytovateľov si tak pacienti za poskytnutú zdravotnú starostlivosť musia zaplatiť.

Ďalšie rokovanie VšZP a ZAP by sa malo uskutočniť vo štvrtok (20. 12.).