Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Hlina vztýčil pri Dunaji vlajku, chcel poukázať na podvod s pozemkami

Poslanec OľaNO Alojz Hlina, archívne foto. Foto: TASR

Podvod sa mal týkať s pozemkami v Pečnianskom lese.

Bratislava 22. októbra (TASR) – Poslanec Národnej rady SR za Obyčajných ľudí a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Alojz Hlina dnes vztýčil slovenskú vlajku na brehu Dunaja priamo oproti parlamentu. Chce tak poukázať na podvod s pozemkami v Pečnianskom lese, ktorý sa tu nachádza.

"Je to jedna z posledných možných foriem protestu, ako upozorniť na to, čo sa deje," priblížil Hlina. Či stožiar s vlajkou na brehu Dunaja postavil legálne, je podľa jeho slov otázne. Najprv mu to majiteľ pozemku, ktorým je štátny Slovenský vodohospodársky podnik, dovolil, neskôr svoje stanovisko zmenil.

Od štátu si chcel na dobu trvania súdneho sporu s pozemkami prenajať jeden meter štvorcový, kde by mohol stožiar s vlajkou umiestniť. "Minulý týždeň mi minister životného prostredia povedal, že mi tu pozemok neprenajme," dodal. Hlina tak dnes vyzval šéfa envirorezortu Petra Žigu (nominant Smeru-SD), aby stožiaru s vlajkou nebránil.

V prípade zámeny pozemkov v Pečnianskom lese ide podľa Hlinu o podvod, ktorý majú poslanci priamo pod oknami. Dvadsaťštyri hektárov lesa v Bratislave pri brehu Dunaja sa ohodnotilo na približne 16.000 eur a vymenili sa za pozemky v Šiatorskej Bukovinke v hodnote 23.000 eur. "Štát mal ešte novému nadobúdateľovi peniaze doplatiť, ale ten veľkoryso povedal, že to netreba," opísal Hlina. Je to podľa neho výsmech.

K vlajke na brehu Dunaja postavil Hlina aj jednu unimobunku, stožiar sa totiž chystá strážiť. "Keby sme tu nechali len stožiar, predpokladám, že by nám ho niekto demontoval alebo možno poškodil. Takto sme sa ho rozhodli strážiť. To znamená, že ideme strážiť občiansku vlajku," doplnil. Strážiť sa chystá podľa vlastných slov aj on sám, aj keď sa budú musieť striedať viacerí, keďže Hlina musí byť od utorka (23.10.) v parlamente.

Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR tvrdí, že s Hlinom nebola nikdy uzatvorená žiadna nájomná zmluva. "Podľa Slovenského vodohospodárskeho podniku ide o územie, ktoré je súčasťou vymedzeného územia Verejného prístavu Bratislava. To sa neprenajíma," skonštatoval Maroš Stano z odboru komunikácie MŽP SR.

Envirorezort podľa jeho slov nespochybňuje legitímne právo na prejav protestu a ušľachtilé ciele poslanca Hlinu. "Ale nech tak urobí v súlade so zákonom," dodal Stano. Objekt, ktorý na brehu Dunaja umiestnil Hlina, však podľa ministerstva v súlade so zákonom nie je. "Sám poslanec zvykne čierne stavby kritizovať v iných častiach Slovenska," podotkol Stano. K veci by tak mal podľa jeho slov zaujať postoj aj stavebný úrad na podnet vlastníka pozemku.