Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Slovensko

Na Slovensku sú stále drahšie lieky ako inde v EÚ

Ilustračná snímka Foto: TASR/Svätopluk Písecký

Farmaceutický priemysel dnes opätovne upozornil na problémy, ktoré mala vraj priniesť minuloročná reforma liekovej politiky z dielne ministerstva zdravotníctva.

Bratislava 21. marca (TASR) - Ministerstvo zdravotníctva odmietlo dnešnú kritiku reformy liekovej politiky a súvisiacich predpisov zo strany Slovenskej asociácie farmaceutických spoločností orientovaných na výskum a vývoj (SAFS).

Ako v reakcii poznamenala jeho hovorkyňa Katarína Zollerová, SAFS je lobistická organizácia, ktorej hlavným cieľom je ochrana ziskov farmafiriem. "Obrat farmaceutických spoločností na Slovensku rastie za posledné roky o stovky miliónov eur, preto musí ministerstvo chrániť pacientov, čím prirodzene zisky firiem reguluje," skonštatovala.

Poznamenala, že nie je možné, aby farmafirmy na Slovensku predávali drahšie lieky, ako inde v Európskej únii. "Mali by odpovedať na otázky, prečo doteraz predávali na Slovensku lieky drahšie ako v Česku, Maďarsku, či iných krajinách EÚ. Zabráni tomu zákon ministerstva, ktorý nastavil ceny liekov na 2. najnižšie v EÚ," pokračovala. Doplnila, že SAFS v tejto oblasti neponúka žiadne konkrétne riešenia, naopak, súkromné obchodné spoločnosti sa podľa jej slov prezentujú ako ochrancovia pacientskych doplatkov, čo má byť iba falošná ilúzia ochrany tých, na ktorých generujú zisky.

"Reexport liekov koordinujú samé nadnárodné farmaceutické spoločnosti. Ak je priemerná spotreba konkrétneho lieku na Slovensku 1000 kusov, firma sem dovolí priviezť iba podobné množstvo," uviedla Zollerová. Tvrdí, že tak robí práve preto, aby zabránila reexportu, keďže v opačnom prípade by prišla o zisky v krajine, kde predáva liek drahšie. "Reexport liekov existuje vo všetkých krajinách EÚ, nie je možné ho zakázať, pretože platí voľný pohyb tovarov a služieb," uzavrela.

Farmaceutický priemysel dnes opätovne upozornil na problémy, ktoré mala vraj priniesť minuloročná reforma liekovej politiky z dielne ministerstva zdravotníctva. Za problém považuje aj novú vyhlášku o spôsobe určenia štandardnej dávky liečiva, ktorá má mať údajne negatívny vplyv na peňaženky pacientov. Zástupcovia farmafiriem poukazujú, že záujmy pacientov preto ohrozuje rastúci vývoz liekov zo Slovenska a sťažená dostupnosť "špičkových" liekov. Slovenská asociácia farmaceutických spoločností orientovaných na výskum a vývoj preto očakáva, že situáciou sa bude zaoberať nové vedenie rezortu.