Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Slovensko

Hlasovacie preukazy na voľbu mimo bydliska budú obce vydávať od stredy

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Listom alebo emailom sa dá požiadať do 20. mája.

Bratislava 22. apríla (TASR) - V júnových voľbách do Európskeho parlamentu (EP) sa dá hlasovať aj mimo trvalého bydliska. Voliť kdekoľvek na Slovensku sa dá s hlasovacím preukazom, o ktorý treba vopred požiadať obec. Hlasovacie preukazy začnú obce vydávať od stredy (24. 4.). Emailom alebo listom sa dá požiadať o preukaz do 20. mája, osobne je to možné do 7. júna. Informuje o tom ministerstvo vnútra na svojom webe.

Volič požiada obec svojho trvalého pobytu o vydanie hlasovacieho preukazu, ktorý mu vydá obec bezodkladne, najskôr od stredy. Požiadať môže osobne v úradných hodinách obce najneskôr deň pred voľbami. Osobne môže o preukaz požiadať aj splnomocnenec, ktorému dá volič svoje údaje.

Listom alebo emailom sa dá požiadať do 20. mája. Obec by mala zverejniť na svojom webe alebo na úradnej tabuli obce e-mailovú adresu na doručovanie žiadostí. V žiadosti treba uviesť meno a priezvisko, rodné číslo, štátnu príslušnosť, adresu trvalého pobytu a adresu, na ktorú obec doručí hlasovací preukaz. Obec zašle preukaz najneskôr tri pracovné dni od doručenia žiadosti doporučenou zásielkou "Do vlastných rúk".

Spolu s hlasovacím preukazom musí volič vo volebnej miestnosti predložiť aj občiansky preukaz alebo pobytový preukaz občana Európskej únie. Volič môže s vydaným hlasovacím preukazom voliť aj v mieste trvalého pobytu, musí ho mať však so sebou.

Voľby do EP sa budú na Slovensku konať v sobotu 8. júna. Kandiduje 23 strán a jedna koalícia. Slováci budú voliť 15 europoslancov na päťročné volebné obdobie. Zakrúžkovať môžu najviac dvoch kandidátov z jednej kandidátnej listiny.