Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Na západe Slovenska hasiči odstraňujú škody po veternej smršti

Ilustračná snímka. Foto: TASR/KR HaZZ v Trnave

Najkritickejšia situácia bola v Bratislavskom a Trnavskom kraji, kde hasiči pomáhali pri popadaných stromoch, strešných krytinách a elektrických stĺpoch.

Bratislava 11. augusta (TASR) - Hasiči stále odstraňujú škody po veternej smršti a búrke, ktorá sa prehnala vo štvrtok (10.8.) večer Slovenskom. Najmä v Bratislavskom a Trnavskom kraji pomáhajú aj v týchto chvíľach pri desiatkach výjazdov. TASR o tom informovala Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ).

Hasiči stále odstraňujú následky silného vetra, ktorý vo štvrtok (10.8.) zasiahol najmä západné Slovensko. TASR o tom informovala hovorkyňa Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) Zuzana Farkasová.

"Najviac práce majú stále hasiči v Bratislavskom kraji, ktorí od štvrtka (10.8.) večera do dnešného popoludnia 13.30 h vykonali celkom 188 výjazdov prevažne k popadaným stromom a nalomeným konárom," uviedla Farkasová.

V Trnavskom kraji podľa jej slov zaznamenali v súvislosti s nepriaznivým počasím 143 prípadov, pri ktorých bola potrebná pomoc hasičov. Hasiči v Trenčianskom kraji boli vyslaní spolu k 31 takýmto udalostiam, v Nitrianskom kraji zasahovali príslušníci pri 16 a v Žilinskom kraji pri deviatich.

Hovorkyňa Prezídia HaZZ dodala, že následky veternej smršte budú hasiči odstraňovať počas celého dnešného dňa.

Západ Slovenska, vrátane hlavného mesta, zasiahli v noci nadnes silné búrky. Sprevádzal ich silný vietor, na bratislavskom letisku namerali rýchlosť v nárazoch 100 kilometrov za hodinu. Hasiči odstraňovali najmä spadnuté stromy z ciest a osobných áut. Zasahovali aj pri spadnutých stĺpoch elektrického vedenia, telefónnych stĺpoch či strhnutých strechách.




Desiatky hasičov zasahovali v noci nadnes na západe Slovenska, kde sa prehnala veterná smršť. Najkritickejšia situácia bola v Bratislavskom a Trnavskom kraji, kde hasiči pomáhali pri popadaných stromoch, strešných krytinách a elektrických stĺpoch. TASR o tom informovala Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ).

Situáciu značne komplikovali aj výpadky elektrického prúdu. V oboch spomínaných krajoch zasahovali všetky sily a prostriedky.



"Hasiči zasahovali aj v stanovom tábore v obci Dubové (okres Turčianske Teplice), kde silný vietor strhol stany a bez prístrešia zostalo približne 50 ľudí (z toho 35 detí)," priblížila Farkasová. Všetky osoby vyviazli bez zranenia a bolo im poskytnuté útočisko v evakuačnom autobuse HaZZ.

Západ Slovenska zasiahli vo štvrtok (10.8.) v noci silné búrky. Sprevádzal ich silný vietor, na bratislavskom letisku namerali rýchlosť v nárazoch 100 kilometrov za hodinu (km/h). Na svojom facebookovom profile o tom informuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). Meteorológovia zaznamenali v noci najsilnejšie nárazy vetra v Malom Javorníku - 130 km/h, Jaslovských Bohuniciach 104 km/h a v Bratislave - letisko 100 km/h.

Silný vietor v hlavnom meste vyvracal stromy a skomplikoval tak verejnú hromadnú dopravu. Na hlavnej vlakovej stanici spadli napríklad stromy na trolejbusové vedenie, v Ružinove na električkovú trať. Z viacerých dedín v okolí hlavného mesta, aj v bratislavskej Rači zase hlásili výpadok elektrického prúdu. Napríklad v Marianke nešiel vyše hodiny, potvrdila jej obyvateľka. Podľa portálu imeteo.sk strhla veterná smršť v Senci niekoľko striech. Portál tvnoviny.sk informuje, že bez elektriny bolo Bernolákovo, Ivanka pri Dunaji aj Blatné. Z územia celého hlavného mesta sú hlásené polámané konáre. V Rači strhlo podľa portálu strechu z Domova sociálnych služieb. Zničená má byť aj Magio pláž na pravej strane Dunaja.

Absolvovali takmer 200 výjazdov


Silný vietor a búrka, ktoré sa vo štvrtok (10.8.) večer prehnali západným Slovenskom, zapríčinili takmer 200 výjazdov hasičov. Najviac zásahov bolo zaznamenaných v Bratislavskom kraji, kde hasiči zasahovali pri 105 udalostiach. TASR o tom informovala Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ).

Hasiči odstraňovali najmä spadnuté stromy z ciest a osobných áut, spadnutých stĺpov elektrického vedenia, telefónnych stĺpov a strhnutých striech. Niektoré cesty v okresoch Bratislavského kraja boli úplne neprejazdné.



"Vážna situácia bola v Malackách na Ceste Mládeže, kam boli hasiči v noci vyslaní k odtrhnutej streche na bytovom dome. Tá zostala visieť na rímse nad oboma vchodmi do bytovky, čím vážne ohrozovala obyvateľov. V súčinnosti s príslušníkmi polície bola vykonaná evakuácia všetkých 60 obyvateľov," priblížila Farkasová.

Hasiči v Trnavskom kraji zasahovali pre silný vietor a búrku 40-krát, a to najmä pri odstraňovaní popadaných stromov a spriechodňovaní neprejazdných ciest. V Trenčianskom kraji zasahovali hasiči 19-krát a v Nitrianskom kraji desaťkrát.

Silný vietor a búrka spôsobili na západe Slovenska výpadky elektriny


Silný vietor a búrka spôsobili vo štvrtok (10.8.) večer na západnom Slovensku na viacerých miestach výpadky elektrickej energie. Najviac postihnutá bola oblasť Bratislavy, jej okolia a Záhoria. Poruchy stále odstraňujú. Prostredníctvom sociálnej siete o tom informuje spoločnosť Západoslovenská energetika (ZSE).

"Celkovo sme počas noci evidovali 160.000 zákazníkov bez elektrickej energie. Všetky pohotovostné zložky Západoslovenskej distribučnej (ZSD) sú v teréne," píše ZSE. Dnešné ráno bolo bez elektrickej energie približne 14.000 odberných miest. ZSE predpokladá, že v priebehu dňa bude väčšina porúch odstránená.

Informácie o aktuálnych poruchách nájde verejnosť na webovej stránke ZSD - zsdis.sk.

Nočné búrky a silný vietor si vyžiadali v Trnavskom kraji 101 zásahov hasičov


Silné búrky s vetrom, ktoré zasiahli vo štvrtok 10. augusta v noci Trnavský kraj, si vyžiadali 101 zásahov hasičov. Podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu najsilnejšie nárazy vetra v trnavskom regióne, 104 kilometrov za hodinu, zaznamenali meteorológovia v Jaslovských Bohuniciach.

V súvislosti s poveternostnou situáciou zasahovali príslušníci Hasičského a záchranného zboru v Trnavskom kraji celkovo 101-krát, z toho desať výjazdov bolo k požiarom. Podľa informácie hovorkyne Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Trnave Júlie Kedrovej najviac práce mali hasiči z Holíča, ktorí zaznamenali 15 výjazdov. Len o jeden menej absolvovali hasiči z Hlohovca, 12 výjazdov vykonali hasiči z Trnavy a Galanty. Hasiči zo Šamorína zasahovali desaťkrát, hasiči so Senice a Piešťan zasahovali deväťkrát, osem výjazdov vykonali hasiči z Dunajskej Stredy, šesť hasiči zo Serede a Kútov.

Okrem profesionálnych hasičov sa na odstraňovaní kalamitnej situácie podieľali 27 zásahmi aj členovia dobrovoľných hasičských zborov. „Vo väčšine prípadov išlo o odstraňovanie spadnutých stromov z cestnej komunikácie, ale aj z rôznych budov,“ povedala Kedrová.

Silný vietor spôsobil na cintorínoch a v areáli krematória kalamitu


Veterná smršť, ktorá sa vo štvrtok (10.8.) večer prehnala Bratislavou, spôsobila na cintorínoch a v areáli krematória v správe organizácie Marianum – Pohrebníctvo mesta Bratislavy mimoriadnu kalamitnú situáciu, ktorej odstraňovanie potrvá minimálne týždeň. TASR o tom informoval riaditeľ organizácie Radoslav Vavruš.

"Rozsah vzniknutých škôd na drevinách a cintorínskej architektúre je v štádiu zisťovania a posudzovania. Aj na základe výsledkov zhodnotenia prijme Marianum ďalšie opatrenia, ktoré môžu viesť až k uzatvoreniu krematória a cintorínov," podotkol riaditeľ. Verejnosť žiada, aby vzniknutú situáciu rešpektovala a reálne hodnotila personálne a technické možnosti správcovskej organizácie pri odstraňovaní vzniknutých škôd.

Následky veternej smršte a búrky odstraňujú viaceré mestské časti


Následky veternej smršte a búrky, ktorá sa vo štvrtok (10.8.) večer prehnala hlavným mestom, odstraňuje od rána aj bratislavské Staré Mesto. Čistí sa promenáda na Nábreží arm. generála Ludvíka Svobodu, park na Vajanského nábreží, Hviezdoslavovo námestie, Grasalkovičova a Medická záhrada. Informuje o tom mestské časť na sociálnej sieti.

"Od 6.00 h sú chlapi v uliciach a robia poriadok. Kde sa robí pravidelná údržba zelene, sú škody pri takomto počasí značne menšie," konštatoval starosta Radoslav Števčík. Samospráva totiž už tretí rok pravidelne revitalizuje zeleň a orezáva stromy a dreviny vo svojej správe, ak si to ich stav vyžaduje. „V prípade potreby kontaktujte náš referát životného prostredia," vyzýva mestská časť svojich obyvateľov v súvislosti so štvrtkovou smršťou.

Spúšť v podobe polámaných a vyvrátených stromov, často popadaných na zaparkované autá, porozhadzovaných záhradných nábytkov, spadnutých stĺpov či poškodených striech a plotov domov zanechala veterná smršť aj v Rači. Podľa starostu Petra Pilinského spôsobila búrka najväčšiu škodu na Domove dôchodcov na Podbrezovskej ulici, kde vietor odfúkol väčšiu časť strechy na jednej z budov. Tá skončila na parkovisku medzi domami komplexu Račany Bianco. Jeho zriaďovateľom je Bratislavský samosprávny kraj (BSK), ktorý už udalosť nahlásil poisťovni a ešte dnes by sa malo začať s opravou. Kým sa tak stane, zvyšky strechy boli ukotvené, aby sa zabránilo prípadnému pádu.

"Polámané stromy a iné následky včerajšej búrky, prosím, hláste na zelenalinka@raca.sk. Stredisko čistoty už v týchto chvíľach škody odstraňuje," uvádza mestská časť na svojej webovej stránke s tým, že obyvateľov zároveň žiada o trpezlivosť a prípadnú spoluprácu.

Foto: Teraz.sk

Podobne môžu postupovať aj obyvatelia Petržalky. Tí môžu zasiahnuté lokality nahlasovať na zelenej linke 02/ 63 820 158 alebo e-mailom na zuzana.juhasova@petrzalka.sk a kovacic@mpvps.sk. Mestská časť pritom hlási množstvo vyvrátených stromov, polámaných konárov, poškodených stĺpov verejného osvetlenia a zničené autá. Následky nepretržite odstraňujú hasiči v spolupráci s miestnymi dobrovoľnými hasičmi a miestnym podnikom verejnoprospešných služieb, v teréne sú tiež inšpektori verejného poriadku a zamestnanci oddelenia životného prostredia.

"Ako prvé uvoľňovali a sprejazdňovali miesta, kadiaľ prechádzajú autobusy, a následne sa pustili do pílenia na chodníkoch, parkoviskách a ostatných komunikáciách" informovala TASR hovorkyňa Petržalky Michaela Platznerová.
Na snímke hasiči odstraňujú zlomený strom na Záhradníckej ulici v Bratislave po nočnej búrke v piatok 11. augusta 2017.
Foto: TASR - Martin Baumann

Následky odstraňuje aj mestská časť Ružinov, kde od neskorých večerných hodín zasahujú členovia Obecného hasičského zboru Ružinov-Prievoz a pracovníci Ružinovského podniku verejno-prospešných služieb. Ide najmä o polámané a spadnuté konáre a stromy. Vypomáha tiež mestská polícia, a to najmä pri usmerňovaní dopravy.