Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Na podporu zadržaných aktivistov v Rusku v Bratislave horeli sviečky

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Podporné aktivity sa začali na Novom Zélande a pokračovali po celom svete na viac ako 80 miestach s viac ako 10.000 ľuďmi, pripojil sa aj slovenský Greenpeace.

Bratislava 18. októbra (TASR) - Na podporu v Rusku zadržaných ekologických aktivistov dnes večer na bratislavskom Tyršovom nábreží horelo symbolicky 30 sviečok.

Ich počet mal symbolizovať, že od zadržania prvých aktivistov po proteste proti ťažbe ropy v Arktíde uplynulo 30 dní. Podporné aktivity sa začali na Novom Zélande a pokračovali po celom svete na viac ako 80 miestach s viac ako 10.000 ľuďmi, pripojil sa aj slovenský Greenpeace.

"Už 30 dní ochrancovia Arktídy čelia nespravodlivému zadržaniu a väzneniu kvôli nenásilnému protestu proti ničeniu životného prostredia. Čelia nezmyselnému obvineniu z pirátstva, za čo im hrozí 15 rokov väzenia," povedala koordinátorka arktickej kampane Greenpeace Slovensko Mária Horská. Ruská pobrežná stráž zadržala najprv dvoch aktivistov, ktorí sa pokúsili vyšplhať na ťažobnú plošinu a vyvesiť tam transparent. Cieľom protestu bolo upozorniť na nebezpečenstvo ťažby ropy v Arktíde. Na ďalší deň ruská pobrežná stráž obsadila loď Greenpeace International Arctic Sunrise a zadržala aj zvyšných 28 členov posádky.

V súčasnosti je celá posádka Arctic Sunrise vo vyšetrovacej väzbe. Na postup Ruska zareagovalo arbitrážou na základe rezolúcie OSN o morskom práve Holandsko, pod vlajkou ktorého sa loď plavila. Britský parlament bude o situácii hovoriť na budúci týždeň. Žiadosť o prepustenie arktickej tridsiatky už podporilo takmer milión a pol ľudí, ktorí poslali e-mailom výzvu ruskej ambasáde, ale aj medzinárodné organizácie. Svoje obavy so zadržiavaním aktivistov vyjadrila aj nemecká kancelárka Angela Merkelová či 11 laureátov Nobelovej ceny mieru.