Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

G. Grendel: Účasť SIS v kauze únosu Vietnamca bola nulová

Na snímke Gábor Grendel. Foto: TASR Martin Baumann

Gábor Grendel poukázal na to, že SIS nebola Ministerstvom vnútra SR požiadaná o spoluprácu pri preverení informácií a organizácii pobytu vietnamskej delegácie na Slovensku v júli 2017.

Bratislava 10. augusta (TASR) – Úloha SIS v kauze únosu vietnamského podnikateľa Trinh Xuan Thanha bola nulová. Po informáciách, ktoré zazneli na rokovaní mimoriadnej schôdze Osobitného kontrolného výboru Národnej rady SR na kontrolu činnosti SIS, na ktorom vystúpil riaditeľ tajnej služby Anton Šafárik, to uviedol jeho predseda Gábor Grendel (OĽaNO).

Poukázal na to, že SIS nebola Ministerstvom vnútra SR požiadaná o spoluprácu pri preverení informácií a organizácii pobytu vietnamskej delegácie na Slovensku v júli 2017, počas ktorého malo dôjsť k účasti slovenských orgánov a zneužitiu vládneho špeciálu pri únose Vietnamca. "Ak došlo k nejakému pochybeniu, tak to mohlo byť jedine na strane rezortu vnútra," upozornil Grendel.

Informácie, ktoré odzneli na výbore, nepotvrdzujú podľa Grendela to, že by SIS niečo v prípade zatajila. „Musím konštatovať, že akonáhle SIS získala nejaké informácie v súvislosti s týmto únosom, ich postúpila povinným adresátom," povedal. Šafárik podľa neho zodpovedal na všetky otázky členov výboru dostatočne.

Grendel zopakoval, že po rokovaní piatkového výboru i štvrtkového (9.8.) brannobezpečnostného výboru parlamentu u neho zosilnelo podozrenie, že unesený Vietnamec sa dostal zo schengenského priestoru prostredníctvom slovenského vládneho špeciálu. "Nemecké, a ani iné zdroje totiž neuvádzajú žiadnu alternatívu ku slovenskej stope. To sme sa dozvedeli aj vo štvrtok, aj dnes na výbore," zdôraznil. Zopakoval, že ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD) by mala podať demisiu.

Riaditeľ tajnej služby potvrdil, že SIS nebola rezortom vnútra požiadaná o súčinnosť pri návšteve slovenskej delegácie. "Spravodajskú činnosť si plní aj Úrad na ochranu ústavných činiteľov," pripomenul Šafárik. Poukázal tiež na to, že kým na Slovensku sa udalosti súvisiace s únosom odohrávali počas dvoch hodín, v Nemecku, odkiaľ bol Vietnamec unesený, sa dej celého príbehu odvíjal niekoľko dní, možno i týždňov, v Českej republike približne dva dni. "SIS-ka v tom čase nemala informácie o únose od iných spravodajských služieb, ani náznaky o zvýšenej činnosti vietnamských tajných služieb," uviedol Šafárik. Osobne sa o záležitosti dozvedel "niekoľko dní po realizácii skutku".

Na otázku, či si myslí, že sa skutok stal tak, ako bol popísaný, povedal, že „jeho osobný názor sa nezhoduje s oficiálnym názorom riaditeľa SIS". Vyzval vyčkať na definitívne závery vyšetrovania únosu. "Nemci sú precízni vyšetrovatelia, príde čas, kedy budeme presne informovaní o tom, ako to bolo," zdôraznil.

Vo štvrtok sa kauzou únosu Vietnamca zaoberal na mimoriadnej schôdzi aj brannobezpečnostný výbor parlamentu. Pred jeho členmi a ďalšími poslancami vystúpila ministerka vnútra SR Denisa Saková (Smer-SD). Podľa nej je potrebné počkať na vyšetrenie celého prípadu.