Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Prokurátor podal obžalobu na Mariana K. v prípade vraždy J. Kuciaka

Marian K., archívna snímka. Foto: TASR Michal Svítok

Spolu s ním obžalovali aj ďalšie tri osoby.

Bratislava 21. októbra (TASR) – Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal v pondelok na Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku obžalobu na obvinených Mariana K. a ďalšie tri osoby v prípade vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. TASR o tom informovala hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová. Obžaloba bola podaná pre šesť skutkov, z toho dve úkladné vraždy.

Na archívnej snímke Marian K.
Foto: TASR Michal Svítok


"Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal na Špecializovaný trestný súd 21. októbra obžalobu na obvinených T. Sz., M. M., A. Zs. a M. K. pre obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy a pre ďalšie trestné činy. Obžaloba bola podaná pre šesť skutkov, z toho dve úkladné vraždy," uviedla hovorkyňa. Jeden skutok sa týka vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej z roku 2018. Druhý vraždy Petra Molnára z roku 2016.

"Vyšetrovací spis má viac ako 25.000 strán a desiatky príloh, medzi ktorým sú aj zaistené finančné prostriedky a cennosti. Obžaloba má 93 strán. Prokurátor navrhuje vypočuť okrem obvinených a poškodených ďalších 24 svedkov a prečítať výpovede ďalších 49 svedkov, vypočuť niekoľko znalcov," doplnila Tökölyová. V prípade uznania viny hrozí obvineným trest odňatia slobody na 25 rokov alebo na doživotie.

"Na ŠTS bola 21. októbra podaná obžaloba v trestnej veci Ing. T. Sz. a spol. Štyri osoby sú obžalované z obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy, z prečinu nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami a z prečinu porušovania domovej slobody. Obžaloba, ktorá má 55 zväzkov a viac ako 25.000 strán, napadla do senátu 2T v Pezinku. Bola pridelená zákonnému sudcovi (predsedníčka senátu - Ružena Sabová), ktorý po jej preštudovaní rozhodne o ďalšom postupe v zmysle Trestného poriadku," uviedla pre TASR v pondelok hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

Dvojicu zavraždili 21. februára 2018 v jej dome vo Veľkej Mači. Za Kuciakovu vraždu zaplatil objednávateľ minimálne 70.000 eur. Okrem Mariana K. sú obvinení aj Alena Zs., Tomáš Sz., Miroslav M. a Zoltán A. Sú vo väzbe. Zoltán A. sa dohodol s prokurátorom na vine a treste, čím si mal výrazne znížiť trest. Dohodu má ešte odobriť súd.

Na archívnej snímke sviečky a kvety na počesť zavraždeného investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny na Námestí SNP v Bratislave v utorok 27. februára 2018.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Po dvojnásobnej úkladnej vražde sa konali pochody za Jána a Martinu a Za slušné Slovensko, ktoré organizovala rovnomenná iniciatíva. Ľudia na námestiach žiadali vyšetrenie vraždy, potrestanie páchateľov aj predčasné voľby. Neskôr od požiadavky predčasných volieb iniciatíva ustúpila. Situácia po vražde si vyžiadala zmenu vlády, kabinet Roberta Fica vystriedala exekutíva Petra Pellegriniho (obaja Smer-SD).

Výberová chronológia udalostí od zavraždenia Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej



25. februára 2018 - V rodinnom dome vo Veľkej Mači v okrese Galanta našla polícia mŕtve telá 27-ročného muža a ženy. Ukázalo sa, že išlo telá novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej. Obaja podľahli strelným zraneniam. Policajný prezident Tibor Gašpar oznámil, že čas smrti sa predpokladá od štvrtka 22. februára do nedele 25. februára. Neskôr čas vraždy určili na 21. februára 2018.

28. februára 2018 - Hlavná štátna radkyňa Mária Trošková a šéf krízového manažmentu a bezpečnosti štátu na Úrade vlády SR Viliam Jasaň oznámili, že až do vyšetrenia vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky opúšťajú svoje pozície na Úrade vlády SR. Z postu ministra kultúry odstúpil Marek Maďarič (Smer-SD).

9. marca 2018 - V centre Bratislavy sa uskutočnila najväčšia demonštrácia v ére samostatného Slovenska. Na zhromaždení s názvom Za slušné Slovensko sa zišli desaťtisíce ľudí. Spoločne žiadali dôkladné a nezávislé vyšetrenie vraždy novinára a jeho snúbenice a novú, dôveryhodnú vládu.

12. marca 2018 - Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) oznámil, že odstupuje z funkcie.

13. marca 2018 - V Michalovciach polícia zadržala talianskeho podnikateľa Antonina Vadalu na základe európskeho zatýkacieho rozkazu. Antonina Vadalu 1. marca 2018, tesne po vražde Jána Kuciaka, už raz zadržali. Jeho meno sa spomínalo v poslednom článku zavraždeného novinára. Po jednom dni ho polícia z cely predbežného zaistenia prepustila na slobodu.

14. marca 2018 - Lídri vládnej koalície oznámili, že predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) je pripravený odstúpiť z funkcie 15. marca. Po rokovaní s prezidentom SR Andrejom Kiskom vyslovil Fico podmienky svoje demisie: prezident bude rešpektovať, že nového premiéra nominuje Smer-SD, bude rešpektovať koaličnú zmluvu troch strán a výsledky parlamentných volieb.

15. marca 2018 - Robert Fico (Smer-SD) skončil vo funkcii predsedu vlády SR. Svoju demisiu podal do rúk prezidenta Andreja Kisku. Abdikáciu podala aj jeho vláda, ministri vykonávali funkcie až do vymenovania nového kabinetu.

22. marca 2018 – Prezident SR Andrej Kiska vymenoval novú vládu premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD). Ministrom vnútra sa stal Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD), dovtedajší minister zdravotníctva. Novou ministerkou zdravotníctva sa stala Andrea Kalavská (nominantka Smeru-SD), novou ministerkou kultúry Ľubica Laššáková (Smer-SD) a novým ministrom spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd).

16. apríla 2018 – Minister vnútra Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) oznámil rezignáciu po tom, ako sa mu nepodarilo odvolať policajného prezidenta Tibora Gašpara.

17. apríla 2018 – Prezident SR Andrej Kiska prijal demisiu ministra vnútra Tomáša Druckera (nominant Smeru-SD). Vedením rezortu dočasne poveril predsedu vlády Petra Pellegriniho (Smer-SD). Ten následne oznámil, že policajný prezident Tibor Gašpar skončí vo funkcii najneskôr k 31. máju 2018.

18. apríla 2018 - Generálny prokurátor SR Jaromír Čižnár podpísal v Haagu s partnermi z Talianskej republiky a zástupcami Eurojustu a Europolu vznik medzinárodného vyšetrovacieho tímu, ktorý bude pracovať na objasňovaní vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

26. apríla 2018 - Novou ministerkou vnútra sa stala dovtedajšia štátna tajomníčka tohto rezortu Denisa Saková. Do funkcie ju vymenoval prezident SR Andrej Kiska. Sakovú navrhol za ministerku vládny Smer-SD.

21. mája 2018 - Vo vzťahu k vyšetrovateľovi Krajského riaditeľstva Policajného zboru (PZ) v Trnave, ktorý vykonával prvotné úkony na mieste činu zavraždeného novinára Jána Kuciaka, najmä obhliadku miesta činu, boli pri výkone dozoru prokurátora zistené viaceré nedostatky.

29. mája 2018 – Viac ako tri mesiace od vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej sa polícia vrátila do ich rodinného domu vo Veľkej Mači, kde sa odohrala rekonštrukcia činu.

30. mája 2018 - Dovtedajšieho riaditeľa inšpekcie ministerstva vnútra Milana Lučanského vymenovala ministerstva vnútra Denisa Saková (Smer-SD) na post policajného prezidenta. Lučanský sa funkcie ujal 1. júna 2018. Nahradil Tibora Gašpara, ktorý skončil na čele polície k 31. máju 2018.

17. septembra 2018 - Dozorový prokurátor z ÚŠP zverejnil identikit muža, ktorý mal mať informácie o vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

24. septembra 2018 - Polícia preverovala viacero osôb, ktoré spoznali občania v identikite zverejnenom Úradom špeciálnej prokuratúry (ÚŠP).

27. septembra 2018 - Protizločinecká jednotka Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) zadržala osoby podozrivé z násilnej trestnej činnosti.

28. septembra 2018 - Polícia obvinila tri osoby z obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy a z ďalších trestných činov. Pôvodne policajti zadržali osem podozrivých osôb. Po ich vypočutí bolo päť osôb zo zadržania prepustených a trom osobám bolo vznesené obvinenie za obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy a za ďalšie trestné činy.

28. septembra 2018 – V dome na Okružnej ulici na Leteckom poli v Komárne zadržalo policajné Lynx Commando 44-ročnú Alenu Zs.

30. septembra 2018 - Všetci štyria obvinení v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej - Tomáš Sz., Miroslav M., Zoltán A. a Alena Zs. - išli do väzby. Rozhodol o tom sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici.

1. októbra 2018 - Prokurátor na tlačovej konferencii Generálnej prokuratúry (GP) SR oznámil, že objednávka vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej bola za sumu 50.000 eur a ďalších 20.000 eur bolo odpustenie dlhu. Objednávateľ teda zaplatil minimálne 70.000. Prokurátor potvrdil obvinenie voči štyrom osobám, Tomášovi Sz., Miroslavovi M., Zoltánovi A. a Alene Zs. Obvinenie bolo vznesené objednávateľovi, sprostredkovateľovi, pomocníkovi a strelcovi.

4. októbra 2018 - Minimálne dvaja z obvinených z vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, Alena Zs. a Tomáš Sz., mali byť najatí aj na likvidáciu prvého námestníka Generálnej prokuratúry SR Petra Šufliarskeho.

9. októbra 2018 – Špecializovaný trestný súd (ŠTS) zverejnil uznesenie o väzbe pre štyroch obvinených v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Sudca ŠTS poslal všetkých obvinených do väzby.

17. októbra 2018 – Muž, ktorý sa objavil na identikite zverejnenom políciou v súvislosti s vraždou novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, spáchal samovraždu. Muža mala na povale rodinného domu v Kolárove nájsť obeseného jeho matka. Roland R. mal byť synom priateľky obvineného Miroslava M.

8. januára 2019 - Prezident SR Andrej Kiska ocenil pri príležitosti 26. výročia vzniku Slovenskej republiky 30 osobností spoločenského a kultúrneho života, z toho troch in memoriam. Bol medzi nimi aj Ján Kuciak, ktorému udelil Rad Ľudovíta Štúra I. triedy in memoriam.

14. januára 2019 - Obvinená Alena Zs. komunikovala posledné roky s viacerými vplyvnými ľuďmi. Boli medzi nimi námestník generálneho prokurátora pre netrestný úsek René Vanek, podpredseda parlamentu a člen predsedníctva strany Smer-SD Martin Glváč, poslanec parlamentu a šéf Sme rodina Boris Kollár, predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba či predseda parlamentu Andrej Danko (SNS).

15. januára 2019 - Generálny prokurátor SR Jaromír Čižnár zrušil poverenie vykonávať funkciu námestníka generálneho prokurátora SR pre netrestný úsek Renému Vanekovi. Dôvodom boli medializované informácie týkajúce sa komunikácie Vaneka s obvinenou Alenou Zs.

30. januára 2019 - V prípade prípravy vraždy advokáta i bývalého ministra vnútra a ministra spravodlivosti Daniela Lipšica a prokurátora Maroša Žilinku sa začalo trestné stíhanie. Návrhy na ich odstránenie mali prísť od podnikateľa Mariana K. a od jednej z obvinených v prípade vraždy Kuciaka Aleny Zs.

4. marca 2019
- Podnikateľa Mariana K. obvinili z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Podľa prokurátora zavraždenie novinára portálu Aktuality.sk a jeho snúbenice výstrelmi z pištole kalibru 9 milimetrov, ku ktorému došlo 21. februára 2018 v ich dome vo Veľkej Mači, súviselo s prácou novinára.

19. marca 2019 - Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal na Alenu Zs. a ďalšie tri osoby v kauze vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej návrh na predĺženie väzby o maximálne povolenú hranicu, to je o sedem mesiacov.

28. marca 2019 - Prvý námestník generálneho prokurátora pre trestný úsek Peter Šufliarsky si počas pol roka vymenil 430 SMS správ s už vtedy obvineným Marianom K. Oznámil to líder OĽaNO Igor Matovič, ktorý sedem z nich aj zverejnil.

1. apríla 2019 - Obvinení v prípade zločinu úkladnej vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice, Alena Zs., Tomáš Sz., Miroslav M. a Zoltán A., zostanú vo väzbe do 27. novembra. Rozhodol o tom sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica.

3. apríla 2019 - Podnikateľ Marian K. po prvý raz vypovedal pred vyšetrovateľom k prípadu vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Poprel vinu v plnom rozsahu.

11. apríla 2019 - Miroslav M. sa na výsluchu v Národnej kriminálnej agentúre v Nitre priznal, že strieľal vo Veľkej Mači na Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú. Podľa pôvodného obvinenia bol bývalý vojak Miroslav M. pri vražde v úlohe vodiča. Úlohu strelca mal plniť Tomáš Sz.

28. mája 2019 - V obci Veľká Mača (okres Galanta) polícia opätovne vykonala rekonštrukciu vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Na rekonštrukcii sa zúčastnili aj právni zástupcovia rodín obetí vraždy Daniel Lipšic a Roman Kvasnica.

19. augusta 2019 - Zbraň, ktorou zastrelili novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú, zatiaľ orgány činné v trestnom konaní nenašli, zaistili len jej hlaveň. Povedal to prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Podľa jeho slov však vedia, kto ju zabezpečil a kto ju upravil.

16. septembra 2019 - Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik vylúčil stretnutia s nitrianskym podnikateľom Norbertom Bödörom a Marianom K., obvineným z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka. Reaguje tak na informácie Denníka N, ktorý zverejnil prepis údajnej komunikácie Mariana K. s Bödörom, podľa ktorej mal byť hlavnou spojkou podnikateľa na prokuratúru práve Kováčik.

23. septembra 2019 - Vyšetrovateľ pristúpil k ukončeniu vyšetrovania v prípade vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Obhajobe dal lehotu od 30. septembra do 4. októbra na oboznámenie sa s jeho výsledkami.  

26. septembra 2019 - Policajti z Úradu inšpekčnej služby Ministerstva vnútra SR zadržali bývalého riaditeľa spravodajskej jednotky finančnej polície Pavla Vorobjova, zástupcu riaditeľa národnej jednotky finančnej polície Milana Mihálika a ešte jedného policajta pre podozrenie z neoprávnených lustrácií Jána Kuciaka a ďalších novinárov.  

27. septembra 2019 - Vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby obvinil bývalého riaditeľa spravodajskej jednotky finančnej polície Pavla V. pre podozrenie zo spáchania prečinu zneužívania právomocí verejného činiteľa v súbehu s prečinom neoprávneného nakladania s osobnými údajmi. Zadržali ho v rámci akcie, ktorá súvisela s lustráciou zavraždeného novinára Jána Kuciaka. Pavla V. po procesných úkonoch prepustili.  

7. októbra 2019 - Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik opätovne poprel akékoľvek kontakty s nitrianskym podnikateľom Norbertom Bödörom a Marianom K., obvineným z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka. Povedal to na zasadnutí parlamentného ústavnoprávneho výboru, kde prezentoval Správu špeciálneho prokurátora o činnosti Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) a z poznatkov ÚŠP o stave zákonnosti za rok 2018. Zároveň poprel, že by sa ho tieto osoby snažili kontaktovať.     9. októbra 2019 - Taliansko: Benátsky súd odsúdil talianskeho podnikateľa Antonina Vadalu na deväť rokov a štyri mesiace väzenia za pašovanie drog z Južnej Ameriky do talianskej Kalábrie. Malo ísť o kokaín. Spolu s Vadalom bolo v rámci procesu odsúdených ďalších 17 podozrivých. Vadala bol v minulosti zatknutý a vyšetrovaný aj v súvislosti s vraždou novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice. Zadržali ho v marci 2018 v Michalovciach na základe európskeho zatýkacieho rozkazu. Podľa medializovaných informácií mal Vadala v rámci obchodovania s mäsom do Turecka, cez Balkán, údajne aj pašovať drogy.  

18. októbra 2019 - Zoltán A., obvinený zo sprostredkovania vraždy novinára Jána Kuciaka, pri ktorej zavraždili aj jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú, uzavrel so špeciálnym prokurátorom dohodu o vine a treste.  

21. októbra 2019 - Predseda súdu Bratislava III David Lindtner končí vo svojej funkcii po medializácii jeho sms komunikácie s Marianom Kočnerom. Lindtnera na odstúpenie z funkcie predsedu súdu vyzvala aj štvorica sudcov Okresného súdu Bratislava III.