Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

FISCHER: Najväčším problémom komunikácie Bieleho domu je Trump samotný

SVET Tu a teraz, ilustračné foto relácie Tablet.TV. Foto: Screenshot/Tablet.TV

Sledovať personálne zmeny v prostredí amerického Bieleho domu je zložité nielen pre verejnosť, ale aj pre odborníkov. V relácii SVET Tu a teraz to priznáva analytik SFPA Dušan Fischer.

Bratislava 3. augusta (Teraz.sk) - Spojené štáty americké a predovšetkým Biely dom zažíva v posledných dňoch mohutné personálne turbulencie. K zmene došlo aj na pozícii hovorcu. Koncom júla z tohto postu odstúpil Sean Spicer, ktorého nahradila Sara Huckabee Sanders. Do kresla riaditeľa komunikačného oddelenia si sadol niekdajší Trumpov kritik Anthony Scaramucci. Šéfa kancelárie Bieleho domu Reincea Priebusa zase nahradil generál John Kelly, ktorý predtým stál na čele rezortu vnútornej bezpečnosti.

Podľa analytika Dušana Fischera sa tak Trump zbavil „straníckej časti“ svojho úradu, ktorú chcel spočiatku použiť na zmiernenie vyostrenej komunikácie medzi Senátom, Bielym domom a aj Snemovňou reprezentantov. „ V Trumpovom Bielom dome vždy fungovali dva smery: jeden bol taký ten nacionalistický, silný – „Urobme Ameriku lepšou“ – ktorý zastáva Steve Bannon a potom na to, aby upokojil republikánsku stranu a jej voličov. Tak si zobral Reincea Priebusa, ktorý bol šéfom Národného republikánskeho výboru, zobral si ako hovorcu Seana Spicera, ktorý bol hovorcom republikánskej strany a samozrejme republikánskeho guvernéra Mike Pencea.“

Americký prezident posadil na niektoré dôležité posty v Bielom dome generálov. Podľa analytika tým Trump chce využiť ich zmysel pre poriadok a disciplínu. Prvým krokom „štvorhviezdičkového“ Johna Kellyho bolo prepustenie kontroverzného riaditeľa komunikačného oddelenie Anthonyho Scaramucciho. „Pikoškou je, že jeho oficiálny začiatok práce má byť až v auguste. Myslím, že 10. alebo 15. augusta, čiže on ani nezačal reálne svoju službu riaditeľa pre komunikáciu a hneď bol vyhodený. Je to biznismen, ktorý niekoľkokrát otočil a ktorý bol evidentne viac oportunista, ako mal reálne záujem na tom, aby tá komunikácia bola lepšia, pretože najväčším problémom komunikácie Bieleho domu je Donald Trump samotný a jeho vystúpenia a spôsob, akým hovorí o niektorých jeho rozhodnutiach.“

O spore medzi Trumpom a ministrom spravodlivosti Jeffom Sessionsom alebo vzťahoch USA a Ruska. Aj diskusia na tieto témy ešte zaznela v relácii SVET Tu a teraz.