Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Financovanie systému slovenského zdravotníctva sa meniť nebude

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

V súčasnosti je platba za poistencov štátu na verejné zdravotné poistenie každoročne stanovovaná novelami zákona o zdravotnom poistení.

Bratislava 10. septembra (TASR) - Štát nebude musieť na verejné zdravotníctvo poskytnúť také výdavky, ktoré by presahovali percentuálny podiel na hrubom domácom produkte (HDP) Slovenska v porovnaní s predchádzajúcim rokom aspoň o 0,1 percenta. Poslanci parlamentu v utorok neschválili ústavný návrh zákona z dielne OĽaNO, ktorý mal zabezpečiť zmenu financovania systému slovenského zdravotníctva.

Návrh zákona neprikazoval do zákonov o štátnom rozpočte zakomponovať presne stanovenú sumu platby za poistencov štátu na verejné zdravotné poistenie, ale stanoviť spôsob výpočtu sumy výdavkov na celú oblasť verejného zdravotníctva, teda nielen na platby na poistencov štátu na verejné zdravotné poistenie.

V súčasnosti je platba za poistencov štátu na verejné zdravotné poistenie každoročne stanovovaná novelami zákona o zdravotnom poistení. Sadzba poistného pre štát pritom kolíše v rozmedzí od 3,2 percenta až po 5,85 percenta z vymeriavacieho základu. Neraz sa pritom stanovená sadzba počas roka mení.