Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Filip: Rozhodnutie NS SR v prípade môjho klienta Jozefa M. akceptujeme

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podnikateľa Jozefa M. predsedníčka trojčlenného senátu NS SR 28. marca kvôli jeho zlému zdravotnému stavu vylúčila na samostatné konanie.

Bratislava 2. júla (TASR) – Rozhodnutie Najvyššieho súdu SR (NS SR) v prípade podnikateľa Jozefa M., obžalovaného a neprávoplatne odsúdeného v kauze podvodu a tunelovania nebankoviek BMG Invest a Horizont Slovakia, jeho právny zástupca Peter Filip akceptuje.

"V trestnej veci Jozefa M. predsedníčka senátu Najvyššieho súdu uznesením zo dňa 20. júna 2018 pribrala do znaleckého skúmania štyroch znalcov v odbore zdravotníctvo a farmácia. Dôvodom je preverenie, či obžalovanému zdravotný stav dovoľuje účasť na verejnom zasadnutí. Podľa výsledku znaleckého dokazovania bude súd postupovať ďalej v zmysle trestného poriadku," konkretizovala v pondelok hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová. "Voči takémuto rozhodnutiu sťažnosť nepodávame a vítame každé objektívne rozhodnutie NS SR," dodal v pondelok pre TASR Filip.

Podnikateľa Jozefa M. predsedníčka trojčlenného senátu NS SR 28. marca kvôli jeho zlému zdravotnému stavu vylúčila na samostatné konanie. Pôvodne ho vtedy mala na verejné zasadnutie eskortovať polícia. Tá to však kvôli lekárskym správam a práceneschopnosti urobiť nemohla.

V ten istý deň tento senát odsúdil ďalších dvoch spoluobžalovaných na právoplatné tresty odňatia slobody. Dávida Brtvu na deväť rokov a Patrika Pachingera na sedem rokov. Pachinger si trest odpykáva od pondelka, keď ho zadržala polícia v Justičnom paláci.

Pôvodne spomínanú trojicu v minulosti už dva razy neprávoplatne odsúdil v kauze podvodu na nebankovky Špecializovaný trestný súd v Pezinku (ŠTS).