Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Slovensko

Fico: Vláda na post eurokomisára za SR opäť navrhne Šefčoviča

Na archívnej snímke predseda vlády SR Robert Fico. Foto: TASR Jaroslav Novák

Fico zdôraznil, že Šefčovičove súčasné postavenie v eurokomisii je taká silné, že pokiaľ by pokračoval ďalej, tak dostane pozíciu, ktorú by nezískal nikto iný zo Slovenska.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Brusel 18. apríla (TASR) - Slovenská vláda na post eurokomisára v budúcom zložení Európskej komisie na roky 2024 – 2029 podporuje súčasného podpredsedu exekutívy EÚ Maroša Šefčoviča. Uviedol to predseda vlády SR Robert Fico po skončení mimoriadneho dvojdňového summitu EÚ v Bruseli, informuje spravodajca TASR.

Na otázku TASR, či má slovenská vláda v zálohe kandidátov mužského aj ženského pohlavia na post budúceho eurokomisára pre prípad, že nový šéf alebo šéfka Európskej komisie takúto žiadosť predloží, Fico pripomenul, že Slovensko má teraz v exekutíve EÚ vo funkcii podpredsedu medzinárodne uznávaného a fundovaného človeka.

Spresnil, že Šefčovič v eurokomisii slúži už tretí plný mandát a ak by prijal ďalšiu ponuku, bude to jeho štvrté celé obdobie. Štyri plné mandáty doteraz v histórii EÚ nezastával žiaden eurokomisár.

"Maroša Šefčoviča požiadajú o spoluprácu vždy vtedy, keď sú ťažké témy, ako bol brexit. Teraz pracuje na Európskej zelenej dohode, mal obrovské povinnosti v súvislosti s energiami, riešil napríklad lacnejší dovoz plynu do Európy," opísal situáciu.

Fico zdôraznil, že Šefčovičove súčasné postavenie v eurokomisii je taká silné, že pokiaľ by pokračoval ďalej, tak dostane pozíciu, ktorú by nezískal nikto iný zo Slovenska.

Šefčovič post eurokomisára pre vzdelávanie, odbornú prípravu, kultúru a mládež zastával iba tri mesiace, keď nahradil vo funkcii Jána Figeľa. Počas druhého mandátu Josého Manuela Barrosa bol zodpovedný za administratívu a medziinštitucionálne vzťahy. V eurokomisii vedenej Jeanom-Claudom Junckerom bol ako podpredseda poverený budovaním energetickej únie. Podpredsednícke kreslo si zachoval aj počas mandátu Ursuly von der Leyenovej, kde mal pôvodne na starosti strategický výhľad a medziinštitucionálne vzťahy.

Postupne jeho pracovná agenda narastala a koncom roku 2023 sa stal zodpovedným za implementáciu Európskej zelenej dohody. Okrem toho vedie pobrexitové rokovania so Spojeným kráľovstvom a doťahuje rokovania o nových asociačných zmluvách s Andorrou, Islandom, Lichtenštajnskom, Monakom, Nórskom, San Marínom a Švajčiarskom. Je podpredsedom Energetickej platformy EÚ, ktorá zaisťuje spoločné nákupy zemného plynu, a jeho meno sa spája aj s Európskou alianciou pre batérie.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)