Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Slovensko

Premiér navrhuje troch kandidátov na šéfa NKÚ

Robert Fico Foto: TASR/Martin Baumann

Títo kandidáti sú blízki opozícii.

Bratislava 3. apríla (TASR) - Premiér Robert Fico (Smer-SD) ponúkol dnes opozícii mená troch možných kandidátov na post šéfa Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ), ktorí majú byť blízki opozícii. Navrhol bývalého šéfa Štatistického úradu (ŠÚ) SR Petra Macha, expredsedu Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) Bélu Angyala a niekdajšieho riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) Karola Mitríka.

"Mal by to byť kandidát, ktorý by mal prísť z niektorej zo štandardných opozičných politických strán. Hovorím o KDH, SDKÚ, Most-Híd," povedal na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave Fico.

Za možného kandidáta KDH označil Macha, SDKÚ-DS by mal byť zase blízky Mitrík. Most-Híd by mohol nasadiť Bélu Angyala. "To sú ľudia, ktorí v minulosti pôsobili v rôznych funkciách, ktoré potvrdili ich opozičnosť, ich jasné napojenie na štruktúry týchto opozičných politických strán," konštatoval Fico. Ako dodal, títo ľudia by mohli zaujať miesto kandidátov na post šéfa NKÚ, pokiaľ stroskotajú rokovania samotných opozičných strán.

V prípade, že by aj Ficom navrhnutí kandidáti boli pre opozičné strany neakceptovateľní, navrhol premiér cestu, ktorou už išla bývalá premiérka Iveta Radičová. Tá zvolila v minulosti výber formou konkurzu. "My sme tento výber pani Radičovej rešpektovali, pretože dnes na čele Úradu pre verejné obstarávanie stojí človek, ktorý bol vybraný práve v tomto konkurze," pripomenul predseda vlády.

Podľa neho by tak mala opozícia v súčasnosti buď predložiť meno spoločného kandidáta, na ktorom sa dohodla, alebo si vybrať jedného z ľudí, ktorých navrhuje on. Ak neprejde ani tento model, chce premiér postupovať práve cez konkurz. Pritom aj v tomto prípade by sa mal vybrať človek, ktorý je prepojený na opozičné štruktúry. "Pretože inak by nebola naplnená podmienka, že NKÚ patrí opozícii," dodal Fico.