Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Exšéf polície J. Pipta spomína na vyšetrovanie masakry v bare Fontána

Na priebeh pohrebu Arpáda Sz., jedného z obžalovaných v kauze vraždy desiatich členov gangu pápayovcov v roku 1999, 24. mája 2005 v Dunajskej Strede dohliadali desiatky policajtov. Foto: TASR

V pondelok (25. 3.) uplynie presne 20 rokov od hromadnej vraždy desiatich členov gangu v bare Fontána v Dunajskej Strede.

Bratislava 24. marca (TASR) - Krvavá poprava desiatich členov skupiny pápayovcov v Dunajskej Strede pred 20 rokmi sa stala výzvou pre príslušníkov Policajného zboru, aby sa s touto vraždou profesionálne a čestne vysporiadali. Uviedol to pre TASR bývalý policajný prezident — generál Ján Pipta.

V pondelok (25. 3.) uplynie presne 20 rokov od hromadnej vraždy desiatich členov gangu v bare Fontána v Dunajskej Strede, kde bol vtedy zastrelený aj šéf skupiny Tibor Pápay alias Papa Joe. "Okamžite som prišiel na miesto činu. Ľudsky ma to veľmi chytilo. Niečo nepredstaviteľné a nezmazateľné na celý život. Na druhej strane bola to výzva pre príslušníkov Policajného zboru, aby sa s touto vraždou čestne vysporiadali. Z celého tohto prípadu sme do tímu zaradili najlepších policajtov Policajného zboru Slovenskej republiky. Na mieste činu bol aj bývalý šéf slovenských vyšetrovateľov Jaroslav Ivor," spomenul si Pipta, ktorý bol v poradí piatym policajným prezidentom od vzniku samostatného Slovenska, a to v rokoch 1998 až 2001.

"Touto vraždou začala deštrukcia jednej skupiny organizovaného zločinu na Slovensku. Ja si osobne myslím, že po voľbách v roku 1998 sa sebavedomie Policajného zboru SR zvýšilo. Urobili sme organizačné zmeny, do riadiacich funkcií boli daní ľudia kompetentní so skúsenosťou a začali sme postupne riešiť najmä násilnú trestnú činnosť v rámci Slovenskej republiky. Dôkazom toho sú aj štatistiky z rokov 1999 a 2000," dodal ďalej Pipta.

Do obľúbeného baru pápayovcov Fontána v Dunajskej Strede vtrhli 25. marca 1999 po 19.15 h traja maskovaní muži - falošní policajti - a v priebehu niekoľkých minút postrieľali desať mužov. Na mieste zahynulo deväť osôb, desiata obeť zomrela neskôr v nemocnici. Obeťami boli členovia miestnej mafie a boss dunajskostredského podsvetia a údajný vodca slovenského podsvetia Pápay, ktorý bol kedysi zápasníkom a pracoval pre bývalého šéfa slovenského podsvetia Miroslava Sýkoru. Pápay sa dostal na slobodu z väzenia po udelení amnestie exprezidentom Václavom Havlom. Pápayovci prišli do baru údajne hrať karty, no viaceré zdroje uvádzali, že ich všetkých na stretnutie vylákali.

Obvinenými boli v tejto kauze hromadnej vraždy bratia Csaba a Szilárd Raiszovci, Árpád Szamaránszky a údajný objednávateľ vraždy Lájos Sátor. Ďalším z aktérov kauzy vyvraždeného pápayovského gangu bol Andrej Reisz. Všetci sa napokon stratili bez stopy okrem Arpáda Szamaránskeho, ktorý zahynul v roku 2005 pri autonehode. V októbri 2011 Krajský súd v Trnave zastavil trestné stíhanie bratov Szilárda a Csabu Raiszovcov, ktorí boli obžalovaní z podielu prípravy vyvraždenia gangu pápayovcov, keďže súrodenci zomreli.

V marci 2011 masmédiá na Slovensku priniesli správu, že v spustnutom areáli družstva v osade Čófta — súčasti Dunajskej Stredy —sa našli telesné pozostatky dvoch mužov. Malo ísť o telá nezvestných bratov Csabu a Szilárda Raiszovcov, ktorí figurovali v najväčšej mafiánskej poprave v SR. Z ich vraždy v tom istom roku polícia obvinila Sátora, ktorý bol vtedy v policajnom pátraní.