Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Exekútor vymáha od Duraya 300 eur za ospravedlnenie sa SNS v maďarčine

Miklós Durray Foto: TASR/Martin Baumann

Bývalý poslanec Národnej rady SR za SMK Duray v júli 2006 označil stranu národniarov za fašistickú.

Bratislava 13. marca (TASR) - Hoci Strana maďarskej koalície (SMK) aj Slovenská národná strana (SNS) skončili po posledných voľbách v zóne mimoparlamentných subjektov, dôsledky ich slovných súbojov z minulosti ešte stále riešia právnici. Rozhodnutie bývalého strategického podpredsedu SMK Miklósa Duraya obísť verdikt súdu a ospravedlniť sa SNS za svoje výroky v maďarskom jazyku aktuálne rieši exekútor vymáhaním pokuty vo výške 300 eur. Kópiu výzvy na uhradenie pokuty poskytla TASR hovorkyňa SNS Jana Benková.

"Proti tomuto upovedomeniu nie je prípustný opravný prostriedok," uvádza sa vo výzve exekútora Milana Somíka Miklósovi Durayovi, ktorý sa roky právnou cestou bráni povinnosti zaslať súdom predpísané ospravedlnenie SNS v slovenskom jazyku.

"Dostal som výzvu od exekútora, ale neviem za čo. Ja som splnil rozhodnutie súdu," reagoval pre TASR Duray. "Ešte som nemal čas poradiť sa s advokátom, aké kroky podniknem," odpovedal na otázku, či sa tentoraz podvolí výzve, alebo bude hľadať nejaké iné riešenie.

Bratislavský krajský súd 9. novembra 2011 odmietol posledné odvolanie Duraya voči exekúcii, ktorou od neho Slovenská národná strana vymáha ospravedlnenie za výroky na jej adresu. Ako vyplýva z dokumentu, ktorého kópiu má TASR k dispozícii, voči rozhodnutiu súdu sa už nedá odvolať.

SNS žalovala bývalého poslanca SMK za výrok z júla 2006, ktorým ju označil za fašistickú stranu. Súd zaviazal Duraya ospravedlniť sa národniarom a predpísal mu aj konkrétny text ospravedlnenia. Ten ho však zaslal SNS preložený do maďarčiny. Národniari následne začali vymáhať ospravedlnenie v slovenskom jazyku exekúciou, voči ktorej sa Duray opakovane právne bránil, naposledy s poukazom na zmenenú situáciu.

Duray namietal, že ospravedlniť sa mal ako podpredseda SMK a keďže ním už nie je, celé ospravedlnenie stráca zmysel a exekúciu treba zastaviť. Krajský súd však jeho argumentáciu neuznal a dal za pravdu Okresnému súdu Bratislava III, ktorý zamietol Durayov návrh na zastavenie exekúcie s tým, že exposlanec si nesplnil povinnosť predpísanú súdom a exekúcia je preto vedená dôvodne. "Je zjavné, že pán Duray okrem toho, že netuší, čo spôsobil svojím výrokom a ako hlboko sa dotkol povesti národnej, kresťanskej a sociálnej Slovenskej národnej strany, nerešpektuje ani rozhodnutia súdov a neustále sa pokúša oddialiť ich rozhodnutie, hoci dobre vie, že za svoj nehanebný výrok by si zaslúžil oveľa tvrdší trest," reagoval pre TASR v decembri 2011 predseda SNS Ján Slota.

Bývalý poslanec Národnej rady SR za SMK Duray v júli 2006, necelý mesiac po parlamentných voľbách, po ktorých sa SNS dostala do vlády, označil stranu národniarov za fašistickú. "Slovenská vláda pozostáva mocensky z jednej tretiny zo Slotovej strany, ktorá je fašistickou stranou," povedal pre maďarské InfoRadio. Následne výroky prevzalo viacero celoslovenských printových a elektronických médií a SNS reagovala žalobou.