Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Až 75 percent Slovákov sa cíti byť občanmi Európskej únie

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Vysokú mieru pocitu občianstva majú aj Poliaci a Maďari, naopak, Česi ju majú nízku. Len 38 percent Čechov sa cíti byť občanmi EÚ.

Bratislava 25. februára (TASR) - Až 75 percent Slovákov sa cíti byť občanmi Európskej únie. Vyplýva to z prieskumu Eurobarometer, ktorý zisťoval verejnú mienku o Únii na jar a na jeseň 2017. Na jar sa európskymi občanmi cítilo byť o čosi menej Slovákov ako na jeseň, a to 72 percent.

"Až tri štvrtiny respondentov na Slovensku odpovedali, že sa cítia byť občanmi EÚ. Slovensko je v tejto otázke nad priemerom EÚ," povedal Alexander Karvai z agentúry Kantar TNS. Vysokú mieru pocitu občianstva majú aj Poliaci a Maďari, naopak, Česi ju majú nízku. Len 38 percent Čechov sa cíti byť občanmi EÚ.

Eurobarometer ukazuje aj to, do akej miery sa respondenti cítia byť spätí s EÚ. "Tu vidíme pozitívny nárast o osem percentuálnych bodov. Takže na jeseň až 60 percent odpovedalo, že sa cítia byť spätí s EÚ. V tomto je Slovensko nad úrovňou priemeru EÚ," povedal Karvai.

Podľa prieskumu verilo Európskej únii vlani na jeseň 48 percent Slovákov, čo je viac ako na jar. Viac dôverujú Európskemu parlamentu ako Národnej rade SR a rovnako viac veria Európskej komisii ako slovenskej vláde. Za najpozitívnejšie výsledky Únie považujú Slováci voľný pohyb ľudí, tovarov a služieb a euro. Pri nevýhodách spomínajú byrokraciu a plytvanie peniazmi.

Eurobarometer hovorí aj o tom, ako Slováci vnímajú zástavu Únie. Podľa prieskumu ju pozná 97 percent Slovákov. Za dobrý symbol pre Európu ju považuje 66 percent opýtaných a stotožňuje sa s ňou 72 Slovákov. Až 82 percent si myslí, že by európska zástava mala byť na všetkých verejných budovách.