Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Slovensko zlyháva v niektorých environmentálnych oblastiach, vyčíta EÚ

Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Ak EK nedostane z Bratislavy do dvoch mesiacov uspokojivú odpoveď, môže túto vec postúpiť Súdnemu dvoru EÚ v Luxemburgu. Prvé odôvodnené stanovisko sa týka posudzovania vplyvu, keďže...

Brusel 22. marca (TASR) – Európska komisia (EK) dnes na odporúčanie komisára pre životné prostredie Janeza Potočnika zaslala Slovenskej republike dve odôvodnené stanoviská k jej environmentálnym právnym predpisom. Ak EK nedostane z Bratislavy do dvoch mesiacov uspokojivú odpoveď, môže túto vec postúpiť Súdnemu dvoru EÚ v Luxemburgu.

Prvé odôvodnené stanovisko sa týka posudzovania vplyvu, keďže EK sa domnieva, že možné environmentálne účinky programu budovania ciest v rokoch 2007–2010 na Slovensku neboli posúdené v súlade s požiadavkami práva EÚ. Druhé stanovisko sa týka nezaradenia právnych predpisov o obaloch a odpadoch z obalov do národnej legislatívy.

Slovensko v prípade svojho Programu prípravy a výstavby diaľnic a ciest pre motorové vozidlá v rokoch 2007– 2010 neuskutočnilo posúdenie záťaže na životné prostredie, ktoré sa vyžaduje podľa príslušnej smernice.

EK ešte 25. novembra 2010 zaslala Slovensku formálnu výzvu. Slovensko vyhlásilo, že uvedený program má charakter finančného alebo rozpočtového programu, preto sa naň uvedená smernica nevzťahuje. Z posúdenia, ktoré EK vykonala, vyplýva, že hoci uvedený program obsahuje finančné a rozpočtové prvky, obsahuje aj opatrenia, ktoré majú zreteľný účinok na životné prostredie. Komisia preto zasiela Slovensku odôvodnené stanovisko a poskytuje mu dva mesiace na odpoveď.

Cieľom smernice 94/62 ES je znižovať objem obalov a odpadu z obalov. Podľa informácií, ktoré má EK k dispozícii, Slovensko doteraz správne neaplikovalo niekoľko ustanovení smernice. Slovenské právne predpisy v dostatočnej miere nepodporujú recykláciu a používanie recyklovaných materiálov, ani neuprednostňujú spätné získavanie energie v prípade, že by to z ekologických a nákladovo-príjmových dôvodov bolo vhodnejšie ako recyklácia materiálu. Okrem toho slovenské právo obsahuje niekoľko ustanovení, ktorými sa obmedzuje hospodárska súťaž, pokiaľ ide o obaly a odpad z obalov.

EK zaslala 25. novembra 2010 Slovensku formálnu výzvu. Slovensko súhlasilo so zmenou a doplnením svojich vnútroštátnych právnych predpisov, ale EK je znepokojená tempom tejto zmeny, preto zasiela odôvodnené stanovisko.