Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Yar: EÚ možno pre pozitívnu rétoriku na Turecko úplne nezanevrie

Stúpenci tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Foto: TASR/AP

Analytička portálu Euractiv. sk Lucia Yar reagovala na vyhlásenia podpredsedu tureckého parlamentu A. Hamzačebiho, ktoré uviedol počas konferencie šéfov parlamentov krajín EÚ v Bratislave.

Bratislava 25. apríla (TASR) – Európska únia (EÚ) možno práve vďaka pozitívnym vyhláseniam tureckých predstaviteľov na Turecko úplne nezanevrie. Analytička portálu Euractiv.sk Lucia Yar tak reagovala na vyhlásenia podpredsedu tureckého zákonodarného zboru Mehmeta Akifa Hamzačebiho, ktoré uviedol počas konferencie šéfov parlamentov členských krajín EÚ v pondelok (24.4.) v Bratislave.

Podľa jeho slov moderné Turecko má demokratické hodnoty, a keď vstúpi do EÚ, bude to prínosné pre obe strany. Členstvo Turecka v Únii považuje za nevyhnutnú stratégiu. Nepáčilo sa mu, že jedným zo záverov summitu bolo rozširovanie EÚ len smerom na Balkán. "To je nešťastná formulácia. Pre bezpečnosť a stabilitu EÚ hrá Turecko kľúčovú úlohu. Práve rokovania o rozšírení a prijatí Turecka sú dôležité. Bude to prospešné pre celý región," uviedol podpredseda.

Analytička verí, že podobné pozitívne vyhlásenia upokojujú napätú situáciu medzi EÚ a Tureckom aj po tom, ako predstavitelia Únie po minulotýždňovom referende stále tureckému prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi k víťazstvu neblahoželali na rozdiel od lídrov Spojených štátov, Ruska či Číny.

Podľa nej je zaujímavé sledovať, aké reakcie smerom k Únii plynú z Turecka po tom, ako si Turci v referende podľa všetkého zvolili zmeny politického systému. "Podľa prezidenta je téma členstva v EÚ v súčasnosti zrelou otázkou do ďalšieho ľudového hlasovania. Na druhej strane vidíme pomerne pozitívnu rétoriku zo strany podpredsedu parlamentu v súvislosti so snahou Turecka do EÚ stále vstúpiť, pričom sa mu dokonca orientácia rozširovania EÚ smerom len na Balkán nepáči," konštatovala Yar.

Zároveň zdôraznila, že politický naratív, ktorý turecká vláda zväčša drží v línii s predsavzatiami na rôznych svetových fórach, sa zjavne mení omnoho pomalšie ako zapálené vyhlásenia prezidenta.