Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Slovensko

Envirorezort: Posudzovanie ťažby dreva v Nature 2000 sa zmení

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Vláda uplynulý pondelok schválila novelu zákona o ochrane prírody, ktorou sa mení aj zákon o lesoch.

Bratislava 13. júna (TASR) - Posudzovanie ťažby dreva v územiach Natura 2000 sa zmení. Vláda uplynulý pondelok schválila novelu zákona o ochrane prírody, ktorou sa mení aj zákon o lesoch. Envirorezort tak reaguje na prehratý spor na Súdnom dvore Európskej únie (EÚ) o ochranu hlucháňa hôrneho. Zároveň odsúhlasila, aby parlament rokoval o návrhu v skrátenom legislatívnom konaní.

"V praxi to znamená, že každá ťažba vykonávaná v chránených územiach Natura 2000, vrátane tej, s ktorou počíta program starostlivosti o lesy, bude musieť byť posúdená organizáciou ochrany prírody," vysvetlil pre TASR hovorca Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR Tomáš Ferenčák.

Navrhované postupy a opatrenia zároveň podľa rezortu prinesú zrozumiteľnejšie, predvídateľnejšie, administratívne a časovo menej náročné procesy pre obhospodarovateľov lesa, a to aj v prípade kalamitnej, po novom asanačnej ťažby.

MŽP tvrdí, že návrh novely zákona ochráni Slovensko pred možnými sankciami za nesplnenie si svojich záväzkov voči EÚ v oblasti zabezpečenia primeranej ochrany biotopov hlucháňa hôrneho, ako aj iných druhov európskeho významu v chránených územiach.

Slovensko vlani prehralo spor o ochranu hlucháňa hôrneho, Súdny dvor EÚ v Luxemburgu rozhodol, že porušilo smernice o biotopoch a o vtáctve. SR podľa súdu nepodrobila plány a projekty s významným vplyvom na územia, kde žije hlucháň, primeranému posúdeniu vplyvov, neprijala ani potrebné opatrenia na ochranu biotopov hlucháňa. Problémom bolo napríklad neposudzovanie programov starostlivosti o lesy či náhodnej ťažby dreva.

Európska komisia dostala v roku 2017 viacero sťažností na nadmernú ťažbu dreva v 12 územiach sústavy Natura 2000 vyhlásených na ochranu hlucháňa hôrneho na Slovensku, ktorá mala mať vplyv na jeho ochranu. EK následne podala na Súdny dvor EÚ žalobu na Slovensko za porušenie smerníc o biotopoch a o vtáctve.