Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Doplnkové ordinačné hodiny veľa poslancov do pléna neprilákali

Na snímke Tomáš Drucker . Foto: TASR/Martin Baumann

O zavedení doplnkových ordinačných hodín hovoril Drucker ešte začiatkom roka. Od nápadu sa nakoniec po kritike lekárov upustilo.

Bratislava 1. decembra (TASR) - Pacient by mal dostať možnosť objednať sa k lekárovi v rámci doplnkových ordinačných hodín, pričom by si za vyšetrenie mal zaplatiť maximálne 30 eur. Počíta s tým pozmeňujúci návrh k novele zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorú v úvode štvrtého rokovacieho dňa 23. schôdze Národnej rady (NR) SR predstavil minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD).

Pozmeňujúci návrh schválil tento týždeň Výbor NR SR pre zdravotníctvo. O zavedení doplnkových ordinačných hodín hovoril Drucker ešte začiatkom roka. Od nápadu sa nakoniec po kritike lekárov upustilo. Minister vtedy hovoril o tom, že na doplnkové ordinačné hodiny, ktoré chcel zaviesť od budúceho roka, ešte nevyzrela doba.

Doplnkové ordinačné hodiny si lekár nebude musieť povinne stanoviť, bude to dobrovoľné. Možnosť prijať pacientov za poplatok majú dostať lekári, ktorí ambulujú aspoň 30 hodín týždenne, a to najskôr po 13.00 h. V prípade všeobecných lekárov to bude minimálne 35 hodín. Doplnkové hodiny majú tvoriť maximálne 30 percent z trvania ordinačných hodín. Počas nich môže byť ošetrených najviac 30 percent z pacientov, ktorých za týždeň ambulancia ošetrí. Lekár - špecialista by ich mohol zaviesť aj počas celého dňa, ak v ten normálne vôbec neambuluje. Návrh tiež prináša povinnosť pre lekárov - špecialistov prijať pacienta do 20 dní od objednania.

Druckerov návrh však poslancov veľmi nezaujíma, prišlo si ho vypočuť iba zopár. V pléne je v úvode dňa asi 20 zo 150 poslancov. Oveľa viac ich zrejme nebude počas celého dňa. Vo štvrtok (30.11.) si totiž odhlasovali, že dnes hlasovať nebudú. V takomto prípade zvyčajne v parlamente nebýva veľa poslancov.

Zrušiť piatkové hlasovanie navrhol predseda Mosta-Híd Béla Bugár, keď mali viacerí poslanci problém dostať sa pre počasie na podvečerné hlasovanie. To sa posúvalo a napokon si odhlasovali aj to, aby sa v piatok nehlasovalo vôbec. Podľa Bugára by totiž poslanci mohli mať problém pre počasie opäť sa dostať načas do práce. Bratislavská doprava dnes už nekolabuje ako vo štvrtok.

Táto situácia spôsobila, že plénum bude definitívne rozhodovať o zmrazovaní platov ústavných činiteľov až na budúci týždeň, ako mienila koalícia. OĽaNO sa síce chcelo o to pokúsiť už dnes, ale ak aj návrh predloží, nebude sa o ňom hlasovať.