Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Slovensko

Dolinková vyzvala na podporu Dňa narcisov, zdôraznila význam prevencie

Ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková (Hlas-SD) finančne prispieva do zbierky pri príležitosti 28. ročníka Dňa narcisov v Bratislave vo štvrtok 18. apríla 2024.Ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková (Hlas-SD) finančne prispieva do zbierky pri príležitosti 28. ročníka Dňa narcisov v Bratislave vo štvrtok 18. apríla 2024. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Riaditeľka Ligy proti rakovine doplnila, že na onkologické ochorenia zomrie ročne 14.000 ľudí. Okrem finančného zámeru zbierky podčiarkla aj význam pripnutia si narcisu.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 18. apríla (TASR) - Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) vyzvala na podporu štvrtkového Dňa narcisov. Zbierku na pomoc onkologickým pacientom organizuje po 28. raz Liga proti rakovine. Spolu s výkonnou riaditeľkou organizácie Evou Kováčovou povzbudila k pripnutiu narcisu ako prejavu solidarity a nádeje. Obe zdôraznili význam prevencie.

"Aj v spolupráci s Ligou proti rakovine a ostatnými organizáciami, ktoré sa venujú pomoci onkologickým pacientom, pripravujeme onkologické a skríningové programy, národné akčné programy na podporu prevencie voči onkologickým ochoreniam a budeme robiť všetko pre to, aby sme motivovali ľudí chodiť na prevenciu," vyhlásila ministerka. Ako poukázala, ročne pribudne 40.000 onkologických pacientov.

Riaditeľka Ligy proti rakovine doplnila, že na onkologické ochorenia zomrie ročne 14.000 ľudí. Okrem finančného zámeru zbierky podčiarkla aj význam pripnutia si narcisu. "Onkologickí pacienti toto gesto vnímajú veľmi, veľmi citlivo. Je pre nich povzbudením. A pre nás ako Ligu proti rakovine je prejavom dôvery," skonštatovala.

Dolinková a Kováčová sa zhodujú na význame prevencie. Ministerka hovorí o nadrezortnej téme. Chcela by zaviesť zdravovedu na školách, posilniť osvetu o zdravom zdravotnom štýle, športe či zdravých potravinách. Riaditeľka ligy apeluje na zavedenie zdravotnej výchovy medzi povinné predmety. "Len výchova mladej generácie vedie v budúcnosti k tomu, že budeme mať zdravší národ," uviedla. O správnej starostlivosti o zdravie sa môžu ľudia dozvedieť aj v stánkoch, ktoré sú súčasťou Dňa narcisov.