Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Slovensko

Dobrovoľníci na slovenských hradoch sú pripravení na začiatok sezóny

Dlhoročná prácu dobrovoľníkov je viditeľná napríklad na Kláštore sv. Kataríny pri Dechticiach. Foto: FOTO TASR/Daniel Veselský

Do obnovy hradných zrúcanín sa zapoja aj nezamestnaní, ich mzdy sú čerpané z európskych zdrojov.

Bratislava 12. marca (TASR) - Dobrovoľníci na 24 slovenských hradoch sú pripravení na začiatok tohtoročnej sezóny. Projekty obnovy hradných zrúcanín počítajú od mája s približne 250 hradnými robotníkmi a s ďalšími stovkami dobrovoľníkov.

Hodnotiaca komisia ministerstva kultúry (MK) v najbližších dňoch posúdi, ktoré projekty získajú finančnú podporu z jedného z podprogramov dotačného systému MK Obnovme si svoj dom. Členovia celoslovenského združenia Zachráňme hrady chcú pokračovať v prácach, ktoré dobrovoľníci a nezamestnaní vykonali na týchto objektoch minulý rok. Financie na mzdy pre hradných robotníkov z radov nezamestnaných má Slovensko schválené z európskych zdrojov ešte na najbližšie dva roky.

"Združenia, ktoré sú našimi členmi, sa záchrane zanedbaných kultúrnych pamiatok venujú už niekoľko rokov, nevznikli preto účelovo na čerpanie dotácií. Preto nás v roku 2011 oslovilo ministerstvo so zámerom zapojiť do obnovy hradov aj nezamestnaných," priblížil predseda združenia Zachráňme hrady Peter Martinisko.

Dlhoročná prácu dobrovoľníkov je viditeľná napríklad na Kláštore sv. Kataríny pri Dechticiach, hradoch Lietava, Lednica, Šariš, Zborov, Kapušany či Jasenov.

Výsledky prác so zapojením nezamestnaných za minulý rok si môže verejnosť pozrieť aj na veľtrhu venovanom záchrane kultúrneho dedičstva, ktorý sa uskutoční 9. až 13. apríla v Bratislave.