Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Do zahraničia idú deti, o ktoré je na Slovensku záujem, tvrdí Blahová

Na archívnej snímke Natália Blahová. Foto: TASR - Michal Svítok

Štátny tajomník rezortu práce Ondruš zlyhanie ich úradu odmieta.

Bratislava 11. júna (TASR) – Slovensko posiela do zahraničia deti, o ktoré je u nás eminentný záujem. Povedala to v rámci rozpravy na zasadnutí Výboru NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny poslankyňa za SaS Natália Blahová. Podľa jej slov to je bežný postup Centra pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže (CIPC). Rozprava sa týkala správy o medzinárodných osvojeniach za rok 2017, ktorú v pondelok na výbore prezentoval štátny tajomník Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Branislav Ondruš (Smer-SD). Správu vzal výbor na vedomie.

Blahovú správa neoslovila, bola podľa nej skopírovaná z roku 2016. „Nenašla som relevantné údaje o tom, koľko detí sa v ktorej krajine aktuálne nachádza, koľko postadopčných správ prišlo, koľko detí do 18 rokov žije v ktorej krajine,“ povedala v rozprave. Chýbali jej tiež informácie o tom, aké agentúry v zahraničí osvojenia sprostredkúvajú, či súkromné alebo štátne. Ako na jej slová reagovala riaditeľka CIPC Andrea Císarová, centrum nemá problém posunúť čísla, ktoré boli aktuálne do roku 2017. Takisto odpovedala i na to, že Luxembursko a Francúzsko majú na spoluprácu pri osvojovaní súkromné agentúry, vo všetkých ostatných krajinách sú to štátne.

Opozičná poslankyňa upozornila i na prípad maloletého Jožka, ktorý bol do šiestich rokov v profesionálnej rodine. Tá podľa nej prejavila záujem o jeho adopciu. Avšak CIPC aj napriek tomu rozbehlo proces medzinárodného osvojenia na Maltu, kde teraz žije. „Okresné riaditeľstvo Policajného zboru v Spišskej Novej Vsi začalo trestné stíhanie za zneužívanie právomoci verejného činiteľa. Stíhaná je sociálna pracovníčka, ktorá mala pred súdom krivo svedčiť, pretože dieťa chceli na Slovensku, no sudkyňa o tom oboznámená nebola,“ vysvetlila Blahová. Dá sa to podľa nej vyhodnotiť ako marenie spravodlivosti či krivá výpoveď.

Andrea Císarová z CIPC vysvetlila, že musia rešpektovať zákonné postupy, pričom centrum má úlohu spojiť a kontrolovať, „všetky ostatné úkony vykonávajú úrady práce“. Dodala, že ten, kto žiada o dieťa, musí byť aktívny. Podľa Blahovej však súdy spúšťajú proces na základe podkladov od CIPC. „Keby bolo všetko správne a dobre vypracované, nemohlo sa stať, že 6-ročné dieťa, o ktoré je u nás záujem, sa dostane na Maltu,“ povedala v rozprave s tým, že nenapraviteľným spôsobom zasahujú deťom do života.

Štátny tajomník rezortu práce Ondruš zlyhanie ich úradu odmieta. „Ľudsky je to veľmi ťažké, no profesionálny rodič dostáva zverené dieťa s vedomím, že vykonáva prácu v zamestnaneckom pomere a dieťa mu môžu kedykoľvek zobrať, aby mohlo byť adoptované a dostalo sa tak do prirodzeného rodinného prostredia,“ reagoval s tým, že je ťažké nevytvoriť si vzťah s dieťaťom, o ktoré sa takýto rodič stará. Pevne verí, že ak boli porušené zákony, súdy o tom spravodlivo rozhodnú.

Ako Ondruš prezentoval v správe o medzinárodných osvojeniach za rok 2017, zvyšuje sa počet žiadateľov, cudzích štátnych príslušníkov, ktorí hľadajú deti na adopciu na Slovensku. Vlani bolo takto osvojených osem detí, tri šli na Maltu, dve do Holandska a ďalšie tri do Francúzska.