Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Diskusia v pléne NRSR viazne, sála je poloprázdna

Na snímke rokovanie 28. schôdze NR SR 13. marca 2018 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Podpredsedovia parlamentu pre nedostatok poslancov museli už párkrát dať päťminútovú prestávku.

Bratislava 13. marca (TASR) - Nedostatok poslancov v pléne parlamentu bráni plynulému rokovaniu. Parlament pritom len pred hodinou a pol odštartoval prvý deň rokovania 28. schôdze.

Podpredsedovia parlamentu pre nedostatok poslancov museli už párkrát dať päťminútovú prestávku. V pléne pri predkladaní zákonov chýbajú aj niektorí ministri. Napríklad ministra hospodárstva Petra Žigu (Smer-SD), ale aj podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu Petra Pellegriniho (Smer-SD) zastúpil minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD).

Doteraz sa podarilo poslancom prerokovať vyše 10 bodov z 59-bodového programu. Slabá diskusia bola zatiaľ len k novele zákona o radiačnej ochrane, ktorú vetoval prezident Andrej Kiska, ale i k návrhu zákona o zájazdoch. Hlava štátu mala k vetovanej novele výhrady k úprave podmienok pri vykonávaní obhliadok mŕtvych tiel. Kiska upozorňuje, že pri prehliadke mŕtveho tela sa majú uplatňovať od 15. marca tohto roka ustanovenia zákona, ktoré majú nadobudnúť účinnosť až 1. januára 2020. Má preto vážne pochybnosti o súlade zákona s Ústavou SR.

Diskusia v pléne je tak len minimálna. Na úvod schôdze niekoľko opozičných poslancov stiahlo z rokovania pléna svoje návrhy zákonov a viacerí, vrátane koaličných zákonodarcov, rokovaciu sálu opustili.